Gratis Mini Videotraining
Deep Self Sound Massage
√ Verlos jezelf van stress.
√ Plezierig en makkelijk om te doen.
√ Boost je gezondheid.
Gaan met die banaan en slaan
De meeste mensen zijn enthousiast als ze met klankschalen aan de slag gaan. Niks mis mee. Maar enthousiasme is meestal niet zachtzinnig. Niet qua beweging. En ook niet qua geluid. Kijk maar wat er op de voetbaltribune gebeurt. Als de favoriete club een doelpunt heeft gescoord.
Stel je hebt eindelijk je klankschalen, logisch dat je dan denkt: gaan met die banaan. En slaan! Je mag erop los.
Het levert helaas niet de beste resultaten.
Klankschalen zijn echte leermeesters. Het vraagt om gedoseerd enthousiasme. Misschien is het net zoiets als gedoseerd eten. Dat brengt je uiteindelijk de meeste gezondheid. Terwijl je van het eten niet minder hoeft te genieten.
Als je een klankschaalmassage geeft, is het ook beter om de schalen zachtjes aan te slaan. Ik geef je hiervoor 6 redenen.
1. De sambal slag
Stel je slaat een klankschaal zacht aan. En vervolgens sla je de schaal een keer hard aan. Als je goed waarneemt, is de kans groot dat je hoort dat de klank scherper wordt naarmate je harder aanslaat.
Misschien ligt het aan mijn Indonesische genen. Maar daarom heb ik dit de Sambal-Slag genoemd. Sambal is ook scherp. Hoewel ik wel van scherp houd, houd ik niet van scherpe klanken. Mijn ervaring is dat de meeste mensen liever kiezen voor warme klanken dan scherpe klanken.
Dus houd het klankvolume bij voorkeur rustig.
2. Strijken versus vegen
In mijn lessen zijn cursisten vaak aan het oefen en experimenteren. Een cursist die de klankschaalmassage ontvangt heb ik vaak horen zeggen: als de schalen zachter worden aangeslagen, voel ik meer van de trilling.
Klinkt merkwaardig, niet? Druist in tegen de logica. Je zou juist denken, hoe harder je slaat. Hoe krachtiger de fysieke trilling. Hoe beter de masserende werking. Maar blijkbaar is dat niet zo.
Het is vergelijkbaar met het verschil tussen strijken en vegen. En nee, ik ga je geen lesje geven in het doen van je huishouding. Maar het is goed je “huishouding” op orde te hebben als je een klankschaalmassage geeft.
Het verschil tussen strijken en vegen is meestal dat vegen een zwaardere beweging is. Tenzij je je kleding strijkt met een strijkijzer van een paar ton. Lijkt me een goede work-out. Alleen denk ik niet dat je strijkplank het dan lang uithoudt. Anyway, ik schiet door in mijn fantasie.
Stel je veegt met je volle hand over je blote arm. En je doet dat met een stevige druk.
Vervolgens strijk je heel lichtjes met de punt van een veer over je arm. De kans is groot dat je dit kietelende gevoel veel intenser ervaart.
Hoe minder er te voelen is, hoe meer je uitgenodigd wordt om te voelen.
3. Horen maar niet verstoren.
Stel je gaat zitten. Om te studeren of te mediteren. Dan kan het je goed helpen om muziek op de achtergrond te hebben. Maar waarschijnlijk kies je dan geen harde beatmuziek waarmee je je stoel afdreunt.
Je wilt je hersenen actief houden. Maar niet afgeleid worden.
Als je een klankschaalmassage geeft, maak klanken dan niet te hard. Natuurlijk is het hoorbare geluid aangenaam. Maar als jij iets wilt horen, dan stuur je je aandacht naar buiten. Als je tot rust wilt komen, ga je met je aandacht naar binnen. Je kunt ontspanning niet “horen”. Je kunt ontspanning alleen voelen.
Hoe meer klank er hoorbaar is, hoe eerder de aandacht dus naar buiten zal gaan van jouw cliënt. Het is afleiding.
Een zachte klank geeft minder hoorbaar geluid. Maar nodigt tegelijkertijd uit tot meer verfijnd voelen van de klanktrilling. Waardoor een cliënt eerder tot rust komt.
4. Schommelen
Dit is even een vluggertje tussendoor. Deze tip snap je zelf ook wel. Dus lekker kort.
Hoe harder je een klankschaal aanslaat op het lichaam, hoe groter de kans dat een schaal gaat wiebelen of schommelen. Werken met klankschalen is wel spelen. Maar ik zou het schommelen bewaren voor in de speeltuin.
5. Wiegen versus door elkaar schudden
Als je een klankschaalmassage geeft, geef je een klankschaalmassage aan alle lichaamscellen. Ze zijn misschien maar onooglijk klein, maar het zijn allemaal levende wezentjes. En sommigen dobberen een beetje in de vloeistof.
Stel dat je jij zo’n levend wezentje bent. Je ligt op je luchtbedje en drijft op het water. Er gaat nu een zachte klankgolving door het water. Die veroorzaakt een zachte golving. Je voelt je zalig. Je wordt zachtjes gewiegd op het water.
Maar nu wordt de klanktrilling sterker. De klankgolven worden hoog en krachtig. Windkracht 12. Je licht dan niet langer meer ontspannen. Je ligt krampachtig op je luchtbed om te voorkomen dat je eraf valt.
In plaats van dat alle cellen worden gewiegd, worden ze flink door elkaar geschud. Dat geeft niet het beste resultaat.
6. Constante flow
Als je een klankschaalmassage geeft, is het aangenaam voor jouw cliënt om zoveel mogelijk in een “flow of energy” te blijven.
Stel dat een klankschaal nog krachtig trilt. En je slaat op dat moment opnieuw aan. Dan is de kans groot dat er twee dingen gebeuren:
- De klopper ketst af door de krachtige trilling.
- De klank schiet (meer) de hoogte in.
Deze klankverandering brengt een subtiele verstoring in de energiestroom. Want klank is energie.
Stel het je voor alsof je onder een warme douche staat. Ook een warme stroom van energie. De temperatuur is precies goed. Je geniet.
Maar nu gaat er tussendoor onverwachts iemand aan de temperatuur draaien. De temperatuur gaat met een korte stoot 10 graden omhoog of omlaag. Het water is daardoor te heet of te koud. Je bent dan niet meer in die aangename flow of energy.
Voor de rust is het heel prettig voor jouw cliënt als zijn of haar focus zolang mogelijk kan meerollen op eenzelfde warme klank.
Door de schalen zachtjes aan te slaan, is de kans kleiner dat je toonveranderingen in de klank creëert.
Als je een klankschaal aanslaat, is op dat moment het klankvolume 100%. Mijn ervaring is dat als je het klankvolume laat afzakken tot ongeveer 30% en je slaat dan opnieuw aan, dat is een goed moment. Voor de grootste rust. De kans is dan groot dat de klank die je had behouden blijft. Of dat je die zelfs versterkt.
In de opleiding Deep Sound Massage komen de vele facetten van het aanslaan van klankschalen aan bod.
Wil jij uitstekend leren werken met klankschalen, maar twijfel je nog of dit de juiste opleiding is voor jou?
Contact me even. Dan kijken we even naar jouw vragen.
Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma
Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.
Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!
Ook interessant voor je:
1. Klankschaalconcert geven & Mindset.
3. RSI-klachten behandelen met klank.
Reactie plaatsen
Reacties
Dank je voor het delen van jouw kennis Iwan
Bedankt voor de nuttige info👍