Gratis Mini Videotraining

Deep Self Sound Massage

✅ Verlos jezelf van stress.

✅ Plezierig en makkelijk om te doen.

✅ Boost je gezondheid.

 


Therapeutische Klankschalen

 

Het weer is tegenwoordig gekoppeld aan codering. Geel, oranje, rood.

Ik heb er niet veel mee. Misschien goed bedoeld. Maar op mij komt het de laatste tijd wat overdreven over.  Een likje teveel klimaatfanatisme of -alarmisme.

 

Maar goed, ik ben geen weerman. Ik ben klankschaalman.

Of klankschaalweerman.

Want in klankschaalland is er zéker een klimaatprobleem. Ik zou zeggen: code rood.

Voor mijzelf is het niet een probleem. Maar wèl voor mensen die eerlijk op zoek zijn naar klankschalen van uitstekende therapeutische kwaliteit.

Ik heb namelijk iets ontdekt: dat het ongelooflijk makkelijk is om klankschalen van slechte kwaliteit te verkopen aan klanten. Je hoeft geen goede verkoper te zijn om dit te kunnen.

 

Ik ben zelf namelijk ook geen gladde verkoper.

Als je als kampeerder je tentharing weet te verkopen aan iemand die zin heeft in gebakken kibbeling, dan ben je een goede verkoper.

Maar zo gladjes ben ik niet.

 

Hoe heb ik dan ontdekt dat het makkelijk is om slechte klankschalen te verkopen?

 

Klanten komen regelmatig voor een klankschaaloriëntatie bij mij. De verschillende klankschalen verkennen. En vooral het verschil in kwaliteit

De eerste klankschaal die ik ze laat ervaren is een “slechte” klankschaal. Dat doe ik bewust. Maar ik zeg meestal niet dat dit een klankschaal is van slechte kwaliteit. De reactie die ik dan van de klant krijg is vaak:

 

“Voor mij zou dit een prima klankschaal zijn”.

 

Zo makkelijk is het dus om een slechte klankschaal te verkopen. Een klankschaal met een klank die niet stabiel is en gauw wegsterft.

 

Ik vind dat een bijtend probleem.

 

Stel dat je op zoek bent naar een uitstekende klankschaal van therapeutische kwaliteit. Een therapeutische klankschaal is in mijn ogen een klankschaal die zo grondig mogelijk werkt. Om spanningen en energetische blokkades in het lichaam en de aura los te maken. Voor diep helende werking.

De meeste mensen weten dan gewoon niet waar ze op moeten letten. Dat is ook logisch.

Als je op internet zoekt, dan zie je veel verschillende definities.

 

Wat voorbeeldjes.

 

- als de klankschaal een lage toon, middentoon en hoge toon heeft, dan is de schaal van therapeutische kwaliteit.

- als de klank lang aanhoudt en de klank zuiver is, dan is het een therapeutische klankschaal.

- de schaal moet een krachtig voelbare trilling hebben

- een therapeutische klankschaal bestaat uit een speciale legering van metalen.

- alleen als er in het geluid van de schaal een ritme, een golvende beweging zit, is het een therapeutische klankschaal.

 

Het verrast je misschien.

Zelfs als een klankschaal aan al deze bovenstaande kenmerken voldoet, dan hoeft het nog steeds geen therapeutische klankschaal te zijn.

 

Om het rijtje nog een keer af te gaan:

- Als een klankschaal met de hand is geklopt, heeft deze vrijwel altijd een lage toon, middentoon en hoge toon. Of je dit hoort, is vooral een kwestie van je eigen vermogen om (analyserend) naar een klank te luisteren. Als een klankschaal machinaal gemaakt is, ontbreken deze gezamenlijke 3 tonen vaak.

 

- Natuurlijk is het waardevol als de klank zuiver is en lang aanhoudt. Maar dit zegt niets over de trillingskwaliteit van de klankschaal. Voor een diepe werking, is de trilling als aspect van klank, het belangrijkst.

 

- Trilling heeft veel aspecten. En kracht is daarvan slechts één. En wel de minst belangrijke. Stel dat je een boom wilt omhakken. Je gebruikt de bijl met normale slagkracht. Dan gaat die boom op den duur om. Stel dat je nu met 5x zoveel slagkracht gaat hakken. Maar je gebruikt de botte achterzijde van de bijl. Dan kom je niet heel ver met omhakken. De scherpte is belangrijker dan de slagkracht.

Scherpte van de bijl, is vergelijkbaar met de verfijndheid van de trilling. Kracht is een ander aspect van trilling. Maar verfijndheid is veel belangrijker dan de kracht van de trilling. Een verfijning zorgt ervoor dat de trilling dieper het lichaam ingaat. Dieper werkt en meer losmaakt.

 

- de legering van een klankschaal kan bijdragen aan de kwaliteit van een goede klankschaal. Maar dit is geen garantie voor een uitstekende klankschaal. Ik heb ook klankschalen van speciale legering ervaren die van slechte kwaliteit waren. Het is veel belangrijker of de klankschaal goed en met zorg is gemaakt.

De beste ingrediënten voor een appeltaart, garanderen nog niet dat je de beste appeltaart krijgt. Als de taart te lang in de oven heeft gestaan, dan kan het resultaat zelfs tegenvallen.

Ook hoe een klankschaal in het vuur wordt verhit en wordt gekoeld tijdens het vervaardigen, is van invloed op de kwaliteit van de klank en trilling.

 

- Elke handgemaakte klankschaal heeft zijn eigen ritme of golfbeweging in de klank. Dit is dus niet uitsluitend een kenmerk van een therapeutische klankschaal.

Het is wel zo, bij machinaal gemaakte klankschalen deze golfbeweging in de klank meestal ontbreekt. Of dat deze nauwelijks waarneembaar is, doordat de golfbeweging uiterst traag is. Machinale schalen geven vaak een “strakke rechte” toon.

 

Vrijwel alle definities die je over een therapeutische klankschaal vindt, gaan uit van de klank. Terwijl de diepste werking van een therapeutische klankschaal juist berust op de klanktrilling.

Hoorbaar geluid is iets buiten onszelf. En vraagt eerder de aandacht naar buiten te verplaatsen.

Trilling is een innerlijke kwaliteit. En nodigt uit de aandacht naar binnen te verplaatsen. Ontspanning kun je niet horen. Ontspanning kun je wel voelen. Trilling is voelen. Heel direct. Daarom is trilling zo belangrijk.

 

De klank zelf hoeft niets te zeggen over de trillingskwaliteit. Het gaat erom dat je de trilling nauwkeurig leert voelen en onderscheiden in verschillende aspecten. Dat veel mensen hier aan voorbij gaan, is logisch.

Een klankschaal heet niet voor niets een KLANK-schaal. Mensen letten dus op de klank. Trilling is zo “onzichtbaar”.

Ik zou veel woorden kunnen geven aan hoe een therapeutische klanktrilling “technisch” zou moeten zijn. Maar als je niet uit ervaring weet hoe een therapeutische klankschaal voelt, dan helpt dit niet. 

 

Stel dat iemand alleen maar zure augurken eet. En niets anders kent. Iemand vertelt hem of haar dat er baklava bestaat. Extreem zoet. Maar wat extreem zoet is, haal je niet het beste uit een beschrijving. Maar uit een ervaring. En vervolgens herkenning.

 

Het is belangrijk dat je een diepwerkende therapeutische klanktrilling ervaart. En vervolgens herkent.

 

Enerzijds is dat lastig.

In vrijwel alle winkels worden alleen “gewone klankschalen” verkocht. In elk geval geen klankschalen van therapeutische kwaliteit. Therapeutische kwaliteit is schaars.

Gewone klankschalen vind ik een beetje oneerbiedig klinken. Daarom spreek ik liever van “muziekschalen”.

 

Anderzijds is herkenning van therapeutische trillingskwaliteit makkelijk. Al mijn klanten voelen duidelijk het verschil tussen therapeutische trilling en “gewone” trilling van muziekschalen.

Als je eenmaal het verschil hebt gevoeld, wil je hoogstwaarschijnlijk nooit meer terug naar de oppervlakkigere “gewone klanktrilling” in een klankschaalbehandeling.

 

Vanwege de diepwerkende trilling, noem ik therapeutische klankschalen ook wel massageschalen. De fysieke klanktrilling is uitstekend geschikt voor diepgaande klankschaalmassages.

Stel, je overweegt klankschalen te gaan gebruiken in je therapeutische behandelingen of klankschaalmassages. Als je klankschalen zou gaan aanschaffen, dan wil je de zekerheid dat het uitstekende klankschalen zijn.

 

Ik help jou graag op weg, als je geen idee hebt waar je je zoektocht moet beginnen.

 

Je kunt een afspraak maken. Dan kun je je oriënteren in de klankschalen. En ook het verschil ervaren tussen muziekschalen en klankschalen van therapeutische kwaliteit. Ik kan je vragen beantwoorden en als je wilt, afgestemd advies geven.

We nemen daar rustig de tijd voor.

Heel veel klanten gingen jou al voor. En vonden dit super waardevol.

 

 


Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma

Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.

 

Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!

Reactie plaatsen

Reacties

Maurice van den Hoogen
een jaar geleden

Hi Iwan,

Mooi bericht, en zeer herkenbaar.

Gelukkig reeds ervaren, en in mijn geval koos de klankschaal mij (wellicht herinner je het nog)

Zeer bijzondere ervaring en trilling is een zoveel (emotioneel) intenser als het (oppervlakkige) geluid.

Ik zal binnenkort even contact met je opnemen voor wat anders.

Iwan
een jaar geleden

Jazeker herinner ik me je nog, Maurice.

Dat was een bijzondere ervaring!