Gratis Mini Videotraining

Deep Self Sound Massage

 

Verlos jezelf van stress.

Leuk en makkelijk om te doen.

✅ Boost je gezondheid.

 


4 tips voor een klankschaalconcert.

 

Een uitstekend klankschaalconcert geven, vraagt om veel kennis en ervaring.

 

Ik ben me daar nooit zo bewust van geweest. Naar mijn idee kun je niet zoveel verkeerd doen. In details zijn er goede en minder goede klankschaalconcerten. Maar als je ervan uitgaat dat alles uit details bestaat, dan is het verschil tussen een goed en een minder goed klankschaalconcert enorm groot.

 

Ik realiseerde me dat pas toen ik in een sauna kwam. Ik zal het je uitleggen. Er werd daar een klankschaalconcert aangeboden. En ik besloot eraan deel te nemen. Op zich had ik niet veel behoefte aan een klankschaalconcert. Thuis slaap ik in tussen mijn klankschalen. Ik word wakker tussen mijn klankschalen en overdag speel ik op mijn klankschalen. Dat is mijn leven, maar dan wel heel kort beschreven :-P

 

Ik wilde deelnemen aan het concert. Puur om te ervaren hoe een ander een concert met klankschalen neerzet. Omdat ik zelf ook met klankschalen werk. Ik was nieuwsgierig en wie weet zou het me een stukje inspiratie brengen. Hoewel anders dan verwacht, bracht het zeker inspiratie. Niet voor het bespelen van klankschalen. Maar wel voor het schrijven van dit artikel.

 

Ik werd met de andere deelnemers verwelkomd door een man met slagershanden, die als een bouwvakker met een honkbalknuppel te keer ging op zijn klankschalen. De ruimte werd gevuld met schelle geluiden, die hij vervolgens ook nog vlak bij onze oren bracht.

Als je een idee wilt hebben waarmee je dit kunt vergelijken: als een scheidsrechter die zijn longen bijna stuk blaast op zijn fluitje. En dat fluitje heel direct bij je oren houdt. Op zo’n moment kan het je niets meer schelen of ie in jouw voordeel fluit of niet. Voor je oren is het sowieso nadelig.

 

Na zo’n 20 minuten bouwvakkerswerk zei deze goedbedoelende man: U mag nu wakker worden. Ik begreep hem niet. Begrijp jij het wel? Gesteld dat je een diepe ontspanning bereikt zou hebben, waarin je je slaperig voelt, dan voelt het inderdaad als wakker moeten worden. Dan is het fijn als je de gelegenheid krijgt om rustig bij te komen. We lagen in een sfeertje waarin het licht was gedimd. Dat was uitstekend. Maar direct na deze mededeling deed de klankschaalslager het felle licht aan. Weg gedimd sfeertje. Hoe vaak spring jij onmiddellijk uit je bed nadat je wekker zich laat horen?

 

Het was een belabberd concert. Het was een klankschaalconcert waar ik beroerder vandaan kwam dan dat ik erheen ging. Niet alleen om deze dingen. Er waren nog veel meer dingen die mij verbijsterden. Het verraste mij des te meer omdat dit klankschaalconcert werd gegeven in een bekende sauna met een goede naam.

 

Oké, ik heb slechts twee dingen genoemd die ik niet zo geweldig vond aan het sauna-klankschaalconcert. Maar ik hoop dat het voldoende voor je is om te illustreren dat er bij een klankschaalconcert veel facetten komen kijken. En dat die niet uitsluitend betrekking hoeven te hebben op klank. Graag wil ik je 4 tips meegeven die je kunt gebruiken als je een klankschaalconcert gaat geven.

 

1. Concertruimte beoordelen

Het geluid van klankschalen is vrij zacht en draagt niet ver. Daarom is een ruimte van meer dan 60 vierkante minder geschikt. Een uitzondering hierop is een kerk met een voortreffelijke akoestiek.

 

Let ook op het interieur van de ruimte. Een ruimte met een zachte ondergrond of bekleding, zoals tapijt heeft de neiging klank “op te zuigen”. Het dempt de klank. Ook dikke gordijnen kunnen daar aan bijdragen. Vaak is het zo, hoe “kaler en harder” de ruimte, hoe beter het geluid van de klankschalen tot zijn recht komt. Een ruimte met een vloer van laminaat of parket werkt vaak prettig.

 

 2. Je klankschaalopstelling

Stel je klankschalen altijd zoveel mogelijk op in een halve cirkel. In een enkele rij. Rangschik ze daarbij zo dat de grootste klankschalen in het midden staan, aflopend in grootte, richting de uiteinden van de rij. Dit oogt visueel niet alleen rustig en mooi, het heeft ook andere voordelen.

 

Wanneer je in het midden van deze halve cirkel gaat zitten, staat elke klankschaal even ver van je af. Of wel alle klankschalen staan binnen je bereik, zonder dat je voor de ene schaal verder hoeft te reiken dan de andere schaal.

 

Door de schalen van groot naar klein te rangschikken, heb je voor jezelf ook veel duidelijker waar je de “toonhoogtes” hebt staan. Kleine klankschalen zijn doorgaans hoger van klank dan grotere klankschalen. Stel dat je met 15 klankschalen werkt en je hebt ze door elkaar als 1 groep op een kleedje staan, dan heb je dit overzicht voor jezelf veel minder.

 

Het is ook beter om je klankschalen in een enkele rij op te stellen, in plaats van dat ze op een kluitje staan. Klanktrilling is letterlijk een beweging die de lucht in beweging brengt. Je kunt dit voelen wanneer je een grote klankschaal aanslaat en je hand vervolgens vlak bij de rand van de klankschaal houdt.

 

Wil een klanktrilling (energievorm) goed tot zijn recht komen dan heeft die de vrije ruimte nodig. Om bij jouw luisteraars te komen.

 

Stel dat jij jezelf in een enorme mensenmenigte bevindt. En aan de rand, buiten die mensenmassa wacht iemand op je. Je zult dan heel wat moeite moeten doen om je tussen al die mensen door te wringen.

Vergelijk dat met heel wat klankschalen die op een kluitje staan. De klanktrilling zal op subtiel niveau meer moeite hebben om zich tussen die klankschalen door te wringen, om jouw luisteraars te kunnen bereiken.

 

3. Ontspanning optimaliseren.

Wanneer jouw deelnemers zich optimaal kunnen ontspannen, zullen ze het meest van de klanken kunnen genieten die jij maakt. Kies er daarom bij voorkeur voor om mensen comfortabel te laten liggen. Met de ogen dicht dromen ze al gauw weg op jouw klanken.

 

4. Werk op gehoorhoogte

Als het geluid van je klankschalen vrij zacht is, werk dan bij voorkeur zoveel mogelijk met je klankschalen op gehoorhoogte van je luisteraars. Dus als je deelnemers op de grond liggen, plaats je je klankschalen dan op de grond. Laat je jouw publiek zitten, dan is het beter om je klankschalen op een tafel op te stellen.

 

Geluidstrillingen van klankschalen verplaatsen zich over een afstand het beste via het horizontale vlak. Dat betekent dat wanneer een klankschaal klinkt, hij door iemand beter gehoord wordt op gehoorhoogte dan wanneer de schaal klinkt boven zijn hoofd. Ook al zou in beide gevallen de afstand tussen de klankschaal en zijn oor precies 1 meter zijn.

 

Bij het geven van een goed klankschaalconcert komt veel kijken. Je kunt er over lezen. Maar vooral van doen en ervaren leer je het meest. Als je echt het allerbeste uit je klankschalen wilt halen, is een Masterclass Klankschaalconcerten geweldig waardevol.

 

Iwan Boersma heeft met zijn klankschaalexpertise al veel mensen geholpen in het leren werken met klankschalen. Een Masterclass met Iwan is een inspirerende ervaring, waarin je deelt in zijn jarenlange kennis en ervaring.

 


Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma

Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.

 

Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!

Reactie plaatsen

Reacties

Marielle van Zon
7 maanden geleden

Heb interesse in een masterklas klankschalen concerten wanneer is deze

Willeke
een jaar geleden

Beste Iwan, ik heb het e book besteld en erin gelezen, maar kan het nu nergens meer traceren. Wat ik gelezen heb, vond ik erg interessant, maar lees graag meer. Kun je het e-book nogmaals doen toekomen? Bvd, Willeke