Gratis Mini Videotraining

Deep Self Sound Massage

✅ Verlos jezelf van stress.

✅ Plezierig en makkelijk om te doen.

✅ Boost je gezondheid.

 


Voetmassage: eerst links of rechts?

 

Klankmasseurs kunnen iets aan deze tip hebben. Werk je niet met klankschalen, maar wel als masseur? Ook dan heb je misschien wat aan dit artikel.

 

“Als je de voeten een klankmassage geeft. Moet je dan eerst de linkervoet of de rechtervoet doen?”

 

Die vraag krijg ik bijna altijd tijdens elke cursus klankschaalmassage die ik geef. Blijkbaar houdt het cursisten bezig.

 

Eerlijk gezegd, mij maakt het totaal niet uit. Als jij een pannenkoek wilt op eten. Maakt het dan uit of je links of rechts begint te snijden met je mes?

 

Waar het om gaat, is het resultaat. Dat je bord leeg zal zijn. Beginnen met de linker of rechtervoet, dat maakt niet uit. Het resultaat zal zijn dat je door beide voeten te masseren met een klankschaal ontspanning creëert. Alle energiebanen prikkelt, energetiseert. Activeert.

 

Aan de andere kant, begrijp ik natuurlijk ook dat het prettig is als je overwogen en doordacht te werk kunt gaan. Voor je eigen rust. Daarom zal ik er toch nog iets over zeggen.

 

Mannen en vrouwen verschillen. Gemiddeld genomen zijn vrouwen misschien net iets gevoeliger en intuïtiever. En mannen net iets rationeler. Ik ben me ervan bewust dat deze uitspraak stereotiep is. En kort door de bocht. Het maakt mij niet uit of je het hier mee eens bent of niet. De vraag is of je je kunt vinden in deze uitspraak. Als dat niet zo is, mooi zo. Dan maakt het niets uit of je met de linker of de rechtervoet begint.

 

Als je wel iets ziet in de bovenstaande uitspraak, kun je het volgende overwegen.

 

Een alternatieve theorie is dat de rechterzijde van het lichaam wordt geassocieerd met mannelijke eigenschappen. En de linkerzijde van het lichaam met vrouwelijke eigenschappen.

 

Als je van een vrouw de voeten zou willen masseren, uitgaande van bovenstaande theorie, kun je denk ik het beste beginnen met de linkervoet. Je spreekt daarmee de eigenschappen aan die voor haar het meest vertrouwd voelen. Om diezelfde reden kun je bij een man misschien beter beginnen met de rechtervoet.

 

Op die manier benader je iemand vanuit een belevingswereld die hem/haar het meest vertrouwd is. Dat kan waardevol zijn. Immers hoe voorzichtiger en geleidelijker je benadering is. Hoe groter de kans dat iemand zich laat “mee trekken” in de diepe ontspanning van een klankmassage.

 

De linkervoet eerst of niet? Je kunt dus ervoor kiezen een afweging te maken. Maar als je liever niet werkt vanuit een vooronderstelling, laat deze vraag dan gewoon links liggen. Makkelijker kan niet :-)

 

Tijdens de cursus klankschaalmassage leer je heel veel details die te maken hebben met een rustige en geleidelijke benadering. Zo maak je het verschil tussen een gewone klankmassage en een uitmuntende klankmassage!

 


Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma

Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.

 

Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.