Gratis klankschaal E-book!

Vermijd valkuilen van verkooptrucs!

Ontdek hoe verkoopverhalen je veel geld kunnen kosten.

✅ Doorzie de zin en onzin van chakra-klankschalen.

✅ Wat je misschien nog niet weet, maar wel zou moeten weten over oude klankschalen.


Gebruik jij contrast in je concert?

 

Vorige week gaf ik een Masterclass. Over hoe je een boeiend klankschaalconcert kunt geven.

Een vraag die ik vaak krijg is: hoeveel klankschalen heb je nodig voor een klankschaalconcert?

 

Daar bestaat geen vast antwoord op. Hoeveel verschillende dingen moeten er op een gedekte tafel staan om ervan te kunnen genieten?

Op zich is appeltaart en slagroom voor mij genoeg. Twee dingen dus.

Nah, 3 dingen dan. Een theetje erbij is ook lekker.

 

Je zou ook nog zure haring en sambal erbij kunnen zetten. Maar ik denk dat het geheel daar niet lekkerder van wordt. Meer is dus niet altijd beter.

 

Zo’n 5 jaar geleden sprak ik Frank Klank in een interview. Destijds gaf hij aan dat hij 32 klankschalen had. En dat hij ze voor een klankschaalconcert meestal allemaal meenam. Dat begrijp ik. “Samen uit, samen thuis”.

 

Misschien heeft hij intussen nog wel meer klankschalen. De tijd staat niet stil. En verzameldrift vaak ook niet.

 

Een andere “grootspeler” die ik ken, is René Stahn. Standaard brengt hij voor een klankschaalconcert meestal 43 klankschalen in stelling. En in een royale bui zet hij er nog een mooie set van 7 bij.

Zijn er meer dan 6 deelnemers? Dan komen er nog 18 klankschaalkanjers bij!

Eigenlijk zou hij ze moeten bewaren en bewaken in een klankbunker. Maar René en zijn klankschalen zijn gelukkig bijzonder toegankelijk. :-)

 

In de wereld van klankschaalconcerten ben ik een “kleine jongen”. Dat is gewoon mijn keuze.

Standaard gebruik ik 7 klankschalen. Soms voeg ik nog een setje van 7 mini schaaltjes toe als een toefje slagroom. Daar houd ik mezelf meestal wel driekwartier mee zoet. En mijn deelnemers. :-)

Ik denk dat ik nog nooit een klankschaalconcert heb gegeven met meer dan 20 klankschalen.

 

Of een klankschaalconcert boeiend is, hangt niet alleen af van het aantal klankschalen dat je gebruikt. Maar ook je stijl van spelen. Je techniek. De klankschaalcombinaties die je maakt.

 

Het is wel zo, hoe meer klankschalen je hebt, hoe leuker het is. Maar het is niet strikt noodzakelijk voor een goed klankschaalconcert.

De kans is ook aanwezig dat je lang niet alle klankschalen tijdens zo’n klankschaalconcert daadwerkelijk gebruikt.

 

Een klankschaalspeler is een soort wegenwacht. Die heeft zijn kofferbak ook vol spullen. Een fietspomp, bandenplakkers, krik en sleepkabel… Die beste man (of vrouw) weet vooraf nooit welke reparaties hij (of zij) die dag onderweg zal moeten fixen. Voor een fietser, een automobilist of niemand. Maar het is wel handig om zo’n volle kofferbak te hebben.

Als klankschaalspeler is het ook handig om zo’n volle kofferbak te hebben. Om de leegte en stilte te “repareren”. Maar met welke klankschalen je dat het beste kunt doen, dat weet je vooraf niet altijd.

 

De reden dat ik met weinig klankschalen werk, is dat ik mijn verzameldrift heb gestopt. Ik zeg eerlijk, als ik alle klankschalen die ik verkoop en mooi vind zou moeten houden, dan heb ik daar gewoon geen ruimte voor.

Misschien later, als ik goed geboerd heb, dan lijkt het me wel wat om de Mercier champagnekelder op te kopen. De champagne gaat er dan uit. De klankschalen komen erin.

Dan kun je met een treintje 18 kilometer lang van de ene naar de andere klankschaalruimte.

Ach, ik houd wel van een beetje kwijlende klankschaalfantasie.

 

Terug naar de werkelijkheid.

Ik heb een kort klankschaalfragment voor je opgenomen. Heel eenvoudig. En in de vroege ochtend.

Je dag beginnen met klankschalen is een aanrader. En misschien wel de beste start die je kunt maken.

 

Ik geef je dit klankschaalfragment. Omdat mensen vaak denken dat je voor een goed klankschaalconcert een meterslange reeks van klankschalen nodig hebt. Van groot naar klein. Met toonhoogtes die allemaal mooi op elkaar aansluiten, van hoog naar laag.

Maar dat is niet persé zo. Je kunt ook gebruik maken van contrasttonen. Hele hoge versus hele lage tonen. In dit fragment hoor je daar een voorbeeld van.

Diepe "zware" tonen brengen balans in het geheel. Ze geven tegenwicht aan de hoge tonen. Ik zeg vaak: creëer evenwicht door tegenwicht.

 

Mensen houden vaak ook van hele lage diepe tonen. Lage diepe tonen kunnen nog een tikje lager lijken als je ze in contrast plaatst met hoge tonen.

Probeer het maar eens uit.

En stuw je concert met lage tonen naar grotere hoogten. :-)

 

 


Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma

Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.

 

Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!

Reactie plaatsen

Reacties

Frank Klank
2 jaar geleden

Kleine opmerking:
ben inmiddels afgestapt om alle 32 klankschalen mee te nemen. Werd toch wat veel van het goede. Ik 'beperk' het nu tot 15-18 schalen. Dus maak ik steeds een intuitieve keus welke er mee gaan op mijn klankreis.

Janneke Hedy
2 jaar geleden

Dank voor je klankschaal fragment,geniet ervan.