Gratis Mini Videotraining

Deep Self Sound Massage

Verlos jezelf van stress.

 Leuk en makkelijk om te doen.

✅ Boost je gezondheid.

 


RSI-klachten behandelen met klank

 

Ik had gisteren een ingeving. Homeopathie gaat uit van het principe “het gelijkende wordt genezen door het gelijkende”. Ik wil er geen punt van maken of homeopathie wetenschappelijk aantoonbaar werkt of niet. Maar ik vind de uitspraak interessant. Soms kun je een klacht inderdaad bestrijden met het gelijke. Soms kun je een bosbrand met vuur bestrijden.

 

Mijn eigen ervaring is, dat klankschalen goed zijn te gebruiken om klachten te behandelen. Zo ook RSI-klachten (Repetitive Strain Injury) in armen en handen en schouders of CANS (Complaints of Arms, Neck and/or Shoulder), zoals dat tegenwoordig heet. Maar ik spreek liever van RSI. Omdat dat voor de meeste mensen de meer bekende term is.

 

Ik realiseerde me ineens dat als je RSI-klachten behandelt met klankschalen, je dan ook gebruik maakt van het principe “het gelijkende wordt genezen door het gelijkende”. Met andere woorden: Als veelvuldig herhaalde beweging leidt tot RSI-klachten, dan kan een veelvuldig herhaalde beweging deze RSI-klachten ook weer verhelpen. Ik vind dat een mooi inzicht. Ik kan het nog een klein beetje meer verduidelijken: Klank is een voortdurende trilling. En trilling is een heen- en weergaande beweging. Ofwel als je een RSI-hand of arm behandelt met klank bied je het in feite een veelvuldig herhaalde beweging aan. Precies datgene wat de klacht heeft veroorzaakt. Het probleem is tevens de oplossing.

 

Heb je er al eens aan gedacht om klankschalen in te zetten bij RSI-klachten? Er zijn meerdere manieren om te werken met klanktrilling bij RSI-klachten. Ik geef je graag een paar simpele aanwijzingen.

 

In de eerste plaats, kies een klankschaal met een “middentoon”. Dus niet heel hoog en ook niet heel laag van klank. Globaal genomen zul je zo’n klank vaak vinden in schalen van 18 tot 19 cm doorsnede. Waarom een middentoon?

 

Hele lage klanken zijn grover van trilling. Mijn ervaring is, dat grovere trilling vooral geschikt is wanneer het gaat om grote spiergroepen met een grove motoriek.

 

Fijnere trilling werkt beter in op spiergroepen met een fijnere motoriek. Zoals handen en armen. Hoe hoger de klank wordt, hoe fijner de trilling. En juist daarom moet de klank niet te hoog zijn. Naarmate een klank hoger wordt, wordt de fysiek voelbare trilling steeds minder sterk.

 

Ook als je kijkt op energetisch niveau, corresponderen de handen via de energiekanalen in de armen met het hart. Het hart is ook ons “centrum”. Het midden.

 

Als je de klankschaal wilt gebruiken voor het behandelen van een hand met RSI-klachten, kan dit eenvoudig. Spreid een handdoek op tafel. Leg de hand van degene die je een behandeling wilt geven (of je eigen hand) op de handdoek, met open palm naar boven. Plaats de klankschaal op de hand. Probeer de klankschaal zoveel mogelijk op de gestrekte vingers te plaatsen. Omdat hier de harde botstructuren meer aan de oppervlakte liggen. Deze geleiden uitstekend de trilling. Waarschijnlijk zelfs door de arm heen. Gebruik voor het aanslaan van de klankschaal een vilten klopper. Omdat je hiermee beter de trilling uit de klankschaal haalt.

 

Een sessie van 15 minuten kan al steunend zijn. Maar sessies van een half uur of nog iets langer is beter. Probeer het uit. Door de intensieve trilling zal de doorbloeding verbeteren. De toevoer van zuurstof neemt toe en afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd. Mogelijk dat eventuele pijn in de eerste 24 uur na de behandeling toeneemt. Maar daarna zal een herstelproces vaak versneld plaatsvinden.

 


Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma

Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.

 

Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.