Gratis Mini Videotraining

Deep Self Sound Massage

Verlos jezelf van stress.

✅ Plezierig en makkelijk om te doen.

✅ Boost je gezondheid.


Zorg voor je klankschalen

 

Ik heb hier wat ideeën voor je als je werkt met klankschalen. Om je klankschalen mooier te laten klinken. En je hoeft er niet eens je speeltechniek voor te verbeteren. Lekker makkelijk is dat! :-)

Om eerlijk te zijn, ik weet niet zeker of deze tips ook daadwerkelijk jouw klankschalen beter laten klinken. Maar dat hoeft ook niet. Als je dat gevoel maar krijgt.

 

Wat is dan de truc? Zorgzame aandacht. Klankschalen die je goed verzorgt, klinken beter.

 

Ik ga vaker met mijn klankschalen op pad. Om een concert te geven. Af en toe neem ik dan een hele verzameling mee. Die moeten altijd goed worden ingepakt voordat ze worden vervoerd. Schalen die in elkaar gestapeld worden en gaan rammelen, raken bekrast. Dat is zonde. Niet alleen inpakken is veel werk. Het uitpakken ook. Daardoor komt het voor dat de klankschalen soms een paar dagen of langer ingepakt staan.

 

Opvallend is dat mijn klankschalen vaak een beetje benauwd en dof lijken te klinken wanneer ik ze bespeel direct nadat ik ze heb uitgepakt. Vooral als ze lang ingepakt hebben gestaan. Net alsof ze niet hebben kunnen ademen. Gelukkig trekt de klank altijd gauw weer bij.

Aan de klankschalen zelf is niets veranderd. Dus lijkt het tijdelijk gebrek aan zorg voor de klankschalen de klank te hebben beïnvloed.

 

Hoe kun je zorg geven aan je klankschalen?

Geef ze een mooie plek. Het liefst een plek waar ze ruimte mogen innemen. Al moet ik bekennen dat ik teveel klankschalen heb om ze allemaal ruimte te kunnen geven. Ik ben gezegend met een luxeprobleem. :-)

Ik heb mijn klankschalen in een kast staan. Samen met bergkristal, amethist en rozenkwarts. Niet alleen omdat het mooi oogt. Maar ook omdat ik geloof dat deze kristallen een positieve uitwerking op klankschalen hebben. Misschien dat ik daar later nog een artikel aan wijd.

 

Zorg voor je klankschalen betekent ook dat je klankschalen schoon zijn. Voorafgaand aan een belangrijke behandeling, zorg ik er altijd voor dat ik mijn klankschalen van tevoren heb gereinigd. Klankschalen waar geen stof in zit en die niet plakken van de vingerafdrukken werken nu eenmaal lekkerder. Maar dat is niet het enige. De klank lijkt er vaak ook van op te frissen. Alsof die helderder wordt.

En dat komt de uitwerking van jouw behandeling ten goede. Betere klank, geeft jou meer rust, plezier, ontspanning en geloof in wat jij doet. Je houding, daar gaat het allemaal om.

 

Hoe maak je een klankschaal schoon? Gebruik nooit koperpoets of iets wat schuurmiddel bevat. Je beschadigt de "antieke look" van je klankschaal. En die krijg je niet meer terug. Kies daarom voor milde reinigingsmiddelen. Neem wat warm water met een beetje afwasmiddel. Voeg er een paar druppels  etherische olie naar keuze aan toe. Rozenhoutolie is een geur die veel mensen lekker vinden. Haal een doekje door dit water en wring het uit. Je kunt nu de klankschaal afnemen. Belangrijk is dat je de klankschaal na afloop goed afdroogt. Schalen die lang nat blijven kunnen gaan oxideren.

Mocht een klankschaal echt flink vuil zijn, neem dan een zachte natte spons met onverdund afwasmiddel erop. Waarmee je de klankschaal kunt schoon boenen. Het is belangrijk dat je zachte reinigingsmiddelen gebruikt. Letterlijk en figuurlijk.

 

Op bovenstaande wijze kun je je klankschaal fysiek reinigen. Je poetst niet alleen het vuil weg. Het is ook een manier om tegelijkertijd je klankschaal energetisch te reinigen. Door het gebruik van de etherische olie, maak je de "energie in de klankschaal" weer fris. Een klankschaal kan energetisch vervuild raken. Om dat toe te lichten een voorbeeld. Stel dat je op een hete zomerse dag een klaslokaal binnenloopt. Studenten hebben er nerveus en gespannen zitten zweten op hun examen. De ruimte ruikt bedompt. Strikt genomen kun je niet zeggen dat het lokaal vies oogt. Of dat je zweet tegen de muren ziet geplakt. Toch is de ruimte niet fris. Die is energetisch vervuild.

Jouw klankschaal kan tijdens behandelingen ook in aanraking komen met nerveuze, gespannen of verdrietige mensen. Die energie kan in jouw klankschaal terechtkomen. Daarom is het goed je klankschaal af en toe te reinigen. Je wilt die energie niet vasthouden of overdragen op anderen in een behandeling.

 

Maar op zich, en dat is wel het bijzondere van klankschalen, is energetisch reinigen niet vaak nodig. Immers, elke keer dat je een klankschaal aanslaat, vult hij zich met zuivere klank. Zuivere energie. In dat opzicht is een klankschaal bijna zelfreinigend. Zoals mijn oma vroeger van haar kokosvezelmat zei: zelfreinigend. Lekker makkelijk. :-)

 

Naast schoonmaken, kun je klankschalen ook energetisch opladen. Je kunt dat doen door het jezelf voor te stellen. Door visualisatie. Je houdt in gedachten bijvoorbeeld de klankschaal onder een klaterende waterval met water dat schittert in de zon en geurt naar lavendel.

 

Maar je kunt het ook fysiek doen. Je kunt bijvoorbeeld het zonlicht in je klankschalen laten kaatsen. Gouden schalen die schitteren in het zonlicht. Je klankschalen lijken zich dan letterlijk te vullen met goud. Ik vind dit een hele mooie manier.

 

Of breng je klankschalen in aanraking met natuurelementen om ze op te laden. Zo heb ik mijn klankschalen 's avonds eens meegenomen naar een stil duinmeertje met een strandje. En precies op de waterlijn geplaatst. Zo worden je klankschalen omspoeld door de zachte golvingen van het water. Je neemt je klankschalen als het ware mee op avontuur. Door steeds meer mooie ervaringen met je klankschalen op te bouwen, worden ze steeds meer van jou.

 

Ik kan niet met zekerheid zeggen of deze tips ook jouw klankschalen beter en mooier zullen laten klinken. Maar het is zeker de moeite waard om ermee te experimenteren!

 


Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma

Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.

 

Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!

Reactie plaatsen

Reacties

Ditsy van Beek
een jaar geleden

“Toevallig” stuitte ik op dit artikel, maar wat is toeval? Ik wist niet dat dit van jou was Iwan, mooi dankjewel Ditsy

Melati Paät
3 jaar geleden

Goedendag Iwan,

Ja dit is het!...

Plus: ik groot Brintafan

Graag maak ik een fysieke afspraak.

Groet,
Melati

Muk Gerlach
3 jaar geleden

Hallo Iwan,
Dank voor het verhelderende artikel.
Wel heb ik nog een vraagje; hoe weet ik of een klankschaal zuiver gestemd is en kan ik zomaar elke klankschaal op een plek op mijn lichaam plaatsen???

myriam
4 jaar geleden

Bedankt voor de mooie tips. Vroeg me wel af wat kan je doen als er al kleine plekjes geoxideerd zijn. Groet!

Marleen van den Heuvel
4 jaar geleden

Wat een mooie tips!

Peter Hoffman
4 jaar geleden

Beste Iwan,
Dank voor de heldere uitleg, waardeer ik zeer. Net mijn eerste klankschaal aangeschaft en ben onder de indruk van zijn mooie diepe klank-kleur. En hoe hij nu het best schoongemaakt kan worden, is mij nu duidelijk.

Met vriendelijke groet, PeterH

Jaap Herman Santilhano
5 jaar geleden

Dank voor uw informatie, het is precies wat gedaan heb zonder deze uiteenzetting. Wat altijd doe in soortgelijkende rituelen, opladen en reinigen met lauw water, biologische afwasmiddel, en daarna boven een 100% zuivere bijenwaskaars houden. Dan even in de zon laten staan.