Gratis Mini Videotraining

Deep Self Sound Massage

✅ Verlos jezelf van stress.

Leuk en makkelijk om te doen.

✅ Boost je gezondheid.

 


Kristallen Klankschalen

 

Ik was een jaar of 10. Ik stond vaak gefascineerd voor een etalage. Vol geslepen figuurtjes. Met de glans van regenboogkleurtjes. Swarovski kristal.

 

De lichtval van regenboogkleuren in de natuur vind ik nog steeds heel mooi. Maar ik ben geen liefhebber van kristal geworden. Wel van klankschalen. Swarovski klankschalen zouden een middenweg kunnen zijn. Maar die bestaan niet (jaar 2017).

 

Mensen die zich aan het oriënteren zijn in de wereld van klankschalen, willen weten wat er te koop is. Logisch. Ik krijg daardoor regelmatig de vraag wat ik van kristallen klankschalen vind.

 

Ik zou dat in 1 zin kunnen beantwoorden. Maar dan is dit verhaal ook meteen klaar. En dat is niet mijn bedoeling. Ik geef je graag iets nauwkeuriger mijn visie op kristallen klankschalen.

 

Ik heb wel eens gehoord dat het concept voor kristallen klankschalen via channeling is ontvangen. En dat deze klankschalen precies aansluiten bij “de nieuwe tijd”. Geen idee of het waar is. Ik denk altijd, laat mensen eerst de praktische waarde van iets ervaren. Dan is zo’n verkoopverhaal erbij overbodig.

 

Ik ben genoeg mensen tegengekomen die helemaal WAUSCH waren van het geluid van kristallen klankschalen. Tegelijkertijd waren het ook geregeld mensen die nog nooit eerder de klank van metalen klankschalen hadden gehoord.

 

Er is een groot verschil tussen metalen klankschalen en klankschalen van kristal. Ik zal enkele verschillen met je doornemen. Mocht je een afweging willen maken tussen het aanschaffen van kristallen klankschalen en handgemaakte klankschalen van metaal.

 

Voor zover ik in de rest van dit artikel schrijf over metalen klankschalen, bedoel ik steeds de handgemaakte gehamerde klankschalen van metaal. Er bestaan namelijk ook machinaal vervaardigde fabrieksschalen van metaal.

 

In de eerste plaats, kristallen klankschalen worden altijd industrieel en machinaal vervaardigd. Het geluid van deze klankschalen is daardoor uiterst zuiver. Maar er is iets aparts aan de hand. Machinale vervaardiging lijkt ook een keerzijde te hebben. Machinale klankschalen klinken vaak heel vlak. Of er metaal of kristal wordt gebruikt. Dat maakt niet uit. Maar bij metalen klankschalen kun je nog kiezen tussen machinale klankschalen en klankschalen die met de hand zijn gehamerd.

 

Of een klank vlak klinkt, heeft veel te maken met het ontbreken van een ritme dat je in de klank kunt horen. De klankpuls. Deze ontstaat door het afwisselend aanzwellen en afnemen van het klankvolume. Daardoor krijgt de klank iets heel tastbaars. Als het geluid van een kloppend hart. Dat ontstaat door de samentrekking en ontspanning van hartspieren. Door deze klankpuls is de klank van metalen klankschalen veel levendiger. Als je meer informatie en uitleg wilt over wat een klankpuls is, kun je mijn gratis e-book downloaden.

 

Ondanks dat kristallen klankschalen ongelooflijk zuiver zijn qua klank, spreekt mij het geluid niet aan. Het geluid van een kristallen klankschaal vind ik vaak een beetje benauwd klinken. Een ander hoeft dat natuurlijk helemaal niet te vinden. Het is mijn gevoel. Tegelijkertijd, een gevoel komt vaak ergens vandaan.

Ik denk zelf dat de benauwdheid in de klank, zijn oorzaak heeft in het materiaal van de kristallen klankschaal.

Kristal is van zichzelf keihard. Het bezit in vergelijking met metaal geen enkele flex. Vroeger gebruikte ik op school een plastic liniaal. Ik kon er een prop papier of een stukje afgepeuterd potloodgum op leggen. En het vervolgens door het klaslokaal katapulteren. Zo’n liniaal vond ik leuk speelgoed. Was ik even blij dat die liniaal niet van glas was. Glas heeft geen flex. Glas breekt. Metaal heeft wel flexibiliteit. Ook een liniaal van metaal kan veerkrachtig zijn.

 

Of als we even terug gaan naar de klankschalen. Gezien het bovenstaande is het heel onnatuurlijk om kristalglas in trilling te brengen. Glas wil niet trillen. Dit veroorzaakt misschien wel de benauwde klank.

 

Daarentegen als je een metalen klankschaal aanslaat, zal deze vrij kunnen trillen. Omdat metaal van zichzelf wel veerkracht en flexibiliteit bezit. Dit is voelbaar in de klank. Die klinkt veel vrijer. Zo werkt het voor mij tenminste. En misschien ook voor andere intuïtief gevoelige mensen.

 

Als je puur praktisch denkt: om mee te nemen zijn kristallen klankschalen onhandig in vergelijking met metalen klankschalen. Ze zijn doorgaans veel groter en zwaarder dan metalen klankschalen. En dat is lastig als je kristallen klankschalen moet vervoeren. Bijvoorbeeld omdat je op verzoek concerten wilt geven. Met metalen klankschalen variërend van 7 tot 30 cm doorsnede, kun je een uitstekend concert geven. Maar kristallen klankschalen hebben al gauw een doorsnede van 25 tot 45 cm. En hebben een veel hogere wand. Dus de omvang en het gewicht zijn groter dan die van metalen klankschalen. En dat niet alleen. Kristallen klankschalen zijn breekbaar. Metalen klankschalen zijn wat robuuster.

 

En tot slot. Het geluid van kristallen klankschalen is intens. Veel intenser dan van metalen klankschalen. Dat is niet goed of slecht. Het is meer zo, je houdt ervan of niet. Maar het is iets om je goed van bewust te zijn.

 

Je kent het vast wel. Je wrijft met je natte vinger over de rand van een wijnglas. Je krijgt een mooie klank. Maar je moet ook voorzichtig zijn. De trillingen zouden het glas kunnen laten knappen. Maar daar gaat het om de trilling van een klein wijnglas. Stel je nu een wijnglas voor van 25 tot 50 cm doorsnede!

In mijn eigen beleving is het zo dat de klank uit kristallen klankschalen zo krachtig kan zijn, dat ik het gevoel heb dat mijn schedel uit elkaar kan barsten door de klanktrillingen. Heel onaangenaam. Natuurlijk hangt het er ook vanaf hoe iemand een kristallen klankschaal bespeelt.

 

Maar het is goed om je te realiseren dat werken met de klank van kristallen klankschalen om meer voorzichtigheid vraagt dan werken met klankschalen van metaal. Niet alleen met het oog op de beleving van de klank. Maar ook technisch gezien. Als je een concert geeft met kristallen klankschalen, is het beter deze niet te dicht bij elkaar te plaatsen. Anders  wordt door de krachtige en versterkende klanktrillingen onderling, de kans vergroot dat de klankschalen kunnen barsten. Net als het wijnglas waar we het eerder over hadden. Kristallen klankschalen vragen om veel ruimte.

 

De klanken van metalen klankschalen zijn ook heel effectief, maar vaak veel milder qua trillingen.

 

Ik wil niet zeggen dat je beter voor metalen klankschalen kunt kiezen. Je kunt alleen zelf ontdekken wat bij jou past. Voor de een werkt puzzelen goed om tot rust te komen. Een ander gaat liever tekenen.

 

Maar voor mij zijn dit een paar overwegingen om te kiezen voor het werken met metalen klankschalen. En wat kies jij?

 


Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma

Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.

 

Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!

Reactie plaatsen

Reacties

co-libri
3 jaar geleden

de kracht van klank... mensen zijn zo verschillend..klanken zijn zo verschillen. Sla maar een schaal aan en vraag is de toon hoog of laag voor je. En het antwoord zal verschillend zijn. Zowel de kristallen schaal als de metalen schaal hebben een plekje in mijn hart. Daar is geen goed of fout in. Wat jij hoort, daar ben jij uniek in. Ik merkte dat ik het afgelopen half jaar weinig heb gedraaid en gespeeld.. en mijn systeem mist het.. het kwartje viel.. Ik mag weer klinken op mijn schalen. En beide schalen kristal en metaal, zijn helend voor mij. het resoneert door mijn lijf.

Annelies
4 jaar geleden

Hallo Iwan, ik ben het met je eens, ik vind kristallen schalen niet prettig om te horen en te voelen. Ik heb ze zelf niet maar heb ze in een klankschaalmeditatie gehoord en gevoeld. Ik vind het ook prettig dat je het open laat wat een ieder er mee wil. Voor mij dus geen kristal maar metaal.

GJM ten Brummelhuis
4 jaar geleden

Dag.
Je noemt jezelf expert in klankschalen. Uit je site en artikelen die je over deze klankschalen schrijft, blijkt dat je helemaal niets weet over kristallen klankschalen. Je hebt totaal geen expertise. Totaal niet geloofwaardig.

Iwan
5 jaar geleden

Zeker, kristallen klankschalen werken krachtig, Helene. Kristallen klankschalen resoneren inderdaad indringender. Of dat beter is of niet, dat hangt af van iemands doel en smaak. Niet iedereen houdt van sambal om het zo te zeggen.

helene
5 jaar geleden

Kristallen klankschalen zijn vele malen zuiverder en resoneren veel indringender, waardoor er meer aangeraakt wordt.
Heb meer positieve ervaringen en voorkeuren vernomen van clienten van de kristallen klankschalen (om maar even een andere klank te laten horen ;-) )