Gratis Mini Videotraining
Deep Self Sound Massage
✅ Verlos jezelf van stress.
✅ Plezierig en makkelijk om te doen.
✅ Boost je gezondheid.
Haal meer uit je klankschaal
Midden in de woonkamer staat bij mij op tafel een klankschaal.
Elke keer dat ik er langs loop, krijgt de schaal van mij een tik tegen zijn hersenpan.
De corrigerende opvoedkundig tik is bij wet verboden. Dus eigenlijk ben ik in overtreding, als ik zeg dat klankschalen een beetje mijn kinderen zijn.
Want die ene klankschaal krijgt misschien wel 150 tikken per dag. Of meer. Kinderen worden waarschijnlijk geen betere kinderen van zo’n tik. Maar klankschalen worden er misschien wel betere schalen van.
Als je wilt weten hoe dat zit, dan moet ik mijn verhaal even compleet ergens anders beginnen.
Stel, er zouden 100 klankschalen in een ruimte staan. Voor mij onbekende klankschalen. Met daartussen 3 van mijn eigen privéklankschalen. Ik zou ze denk ik feilloos herkennen.
Dat is misschien nog niet zo bijzonder. Wat wel bijzonder is: jij haalt mijn schalen er waarschijnlijk ook tussenuit. Ook al is dat niet bewust.
Stel dat ik 100 klankschalen uit mijn verkoopvoorraad neerzet. Met daartussen 3 van mijn eigen privéschalen. De klant weet niet wat mijn privéschalen zijn.
Toch zal hij of zij dan bijna altijd voor mijn privéschalen kiezen.
Ik heb me lange tijd afgevraagd hoe dat kan. Ook al zijn de klanken in alle gevallen uitstekend. Ach ja, ik kan natuurlijk zeggen dat ik een uitstekende smaak heb qua klank.
Maar da’s een beetje arrogant. 😅
Wat een verschil is, op klankschalen uit mijn verkoopvoorraad is nauwelijks gespeeld. Met mijn privéschalen heb ik daarentegen al meer dan 16 jaar intensief gewerkt.
Ze zijn “ingespeeld”.
Misschien heb je deze ervaring ook:
Je hebt al jaren je eigen klankschalen. En je bespeelt ze veel. Misschien dat het je is opgevallen dat ze in de loop der tijd steeds mooier zijn gaan klanken.
Of misschien juist niet. Omdat deze klankverandering vaak zo geleidelijk en langzaam gaat dat het bijna niet opvalt.
Ik constateer deze verandering bij mijn eigen klankschalen. Maar ook bij klankschalen die klanten bij mij kopen.
Opvallende veranderingen kunnen zijn dat de klank warmer is geworden. Voller. Met meer toonlagen.
En dat de trilling soepeler uit de klankschaal komt. Dit zijn blijvende veranderingen in de klankschaal zelf. Dit staat dus los van wie de klankschaal aanslaat, iemands slagtechniek, intentie of kunde.
Door veel op een schaal te spelen, gebeurt er dus iets met de klank. De vraag is dan, waardoor de klank verandert.
Daar zijn meerdere ideeën voor te geven, vanuit verschillende perspectieven.
Maar vanuit de materie bekeken: ik ga er vanuit dat door de klanktrilling alle moleculen in de klankschaal heel langzaam en geleidelijk worden geherstructureerd.
Klop je een dekbed met veertjes dan verdelen de veertjes zich gelijkmatig in het dekbed. De warmte wordt dan gelijkmatig vastgehouden.
Als moleculen gelijkmatig worden herschikt door de klanktrilling, zal de trilling zich ook gelijkmatiger door de klankschaal kunnen bewegen. Dit komt de klank ten goede.
Verder, als een klankschaal net is vervaardigd, dat zit er waarschijnlijk nog restspanning in het materiaal. Door de klankschaal veel te bespelen met je klopper, “klop je de restspanning er uit”.
Dit kan dan ook verklaren dat de trilling soepeler uit de klankschaal komt.
Lange tijd dacht is dat die klankverbetering een geleidelijk en langzaam jarenlang proces was.
Daarom vroeg ik me af: kun je dit proces van klankverbetering versnellen?
Want: het is natuurlijk leuk als de klank van je schalen na 20 jaar is verbeterd. Maar misschien heb je die tijd helemaal niet. Of niet het geduld. En dat begrijp ik.
Die verbetering, kun je zien als rente over je klank. En rente wil je zo snel mogelijk.
Misschien herken je dit voorbeeld.
Je hebt een klankschaal. De klank is technisch helemaal goed. Maar je hebt er geen klik mee. De klank spreekt je daardoor niet aan.
Zo’n schaal had ik dus. En daar ben ik mee gaan experimenteren. Mijn gedachte was: hoe meer het materiaal van een klankschaal doortrilt raakt, hoe beter de klank wordt.
De schaal moest daarom zoveel mogelijk klinken. Verweven zijn met mijn leven. Dat is eigenlijk best makkelijk.
Ik laat de schaal klinken. Voordat ik ga slapen. Mooi alternatief voor een slaapliedje zingen voor jezelf. En als ik wakker word, “maken de schalen me verder wakker”. Heel relaxed. :-)
Bij het ontbijt staat de klankschaal ook op tafel. Ik laat de klank over mijn ontbijt gaan. Heel rustgevend zo’n klankontbijt.
En als er bijvoorbeeld al een kommetje Brinta staat, dan kan een “kommetje klank” daar prima naast.
Hetzelfde ritueel herhaal ik bij de lunch en avondeten.
Het is niet zo moeilijk om die klankschaal veel te laten klinken.
Zodra ik aan tafel zit, klinkt de schaal.
Of ik nu achter m’n laptop zit en schrijf, in de Duo Lingo app Frans leer of iets eet.
Ook tijdens het doen van de afwas zie ik kans om de klankschaal aan te slaan. Ik zorg er gewoon voor dat ie in de buurt staat.
Als je het geluk hebt meerdere klankschalen te hebben, laat ze dan ook samen klinken. Ik heb misschien te veel fantasie. Maar ik zie klankschalen een beetje als kinderen. En als kinderen met elkaar spelen, kunnen ze van elkaar leren.
Als klankschalen samenklinken, kunnen ze “van elkaar leren”. Misschien frequenties leren kennen die ze zelf nog niet hebben.
Hoe meer subtiele omgevingstrilling, hoe beter de klankschalen worden doorgetrild. Alle beetjes helpen.
Zodra klankschaalklank in je leven een gewoonte wordt, kun je je schaal heel veel laten klinken. Het werkt bijna verslavend.
In mijn geval was het zo dat ik na ongeveer 3 weken al een subtiele verbetering van de klank waarnam. Ik vond dat verrassend snel. Dat had ik niet verwacht.
Een iets soepelere trilling, meer diepte in de klank. Een mooie vollere klank.
Ik dacht eerst dat het alleen mijn verbeelding was. Dat ik misschien wel helemaal was afgestemd geraakt op die ene klankschaal. Maar dat was het niet alleen. Want mijn klanten gaven ook enthousiaste reacties op deze klankschaal.
Ik kan uiteraard geen resultaten garanderen. Maar als je het aan kunt, trek die stoute schoenen eens aan voor een “klankmarathon”. Mogelijk sprint je regelrecht af op een geweldige klank met een nieuwe dimensie!
En zo niet, dan heeft jouw klankschaal een welverdiende "klankschaalmassage" gehad. ;-)
Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma
Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.
Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!
Reactie plaatsen
Reacties
Dankjewel Iwan
Hai Iwan, .. ik heb het met groeiende interesse gelezen. Wij hebben één schaal en ook die staat midden in de woonkamer op tafel en krijgt heel vask een schouderklopje. Tijdens het eten, of gewoon omdat het kan 😉
Ik laat me verrassen wat onze schaal voor ons nog in petto heeft. Misschien leert hij ook nog van de windgongen, piano en trommelklanken
Dat klinkt goed, Sandra!
Helemaal thuis in de klank. 🙂
Goed verhaal, daar kan ik wel wat mee. Ik zie er namelijk herkenning in. Ik kocht een paar jaar geleden een extra klankschaaltje (± 15 cm), hij stond er vuil in de hoek van de opslagplaats. Daar zit een fout in, hij is niet meer goed. Je krijgt 25% extra korting, als je hem meeneemt. Die korting was het niet, hij sprak mij gewoon aan. Ik heb tot nu toe niet kunnen constateren wat de fout moest zijn, sterker nog, het is een van de klankschalen die ik het meest bespeel. Hij staat in mijn werkkamer en ik kan het niet laten om hem aan te raken als ik in de buurt ben. In mijn beleving blijft hij eindeloos doorklingen en daarna nog doortrillen. Ook ik vind hem steeds mooier worden, ongelofelijk maar waar. Groetjes, Codi.
Wat een supermooi verhaal Codi! Dankjewel voor het delen.
Heel mooi om dat van een echte klankschaalkenner zoals jij te mogen lezen. :-)