Gratis Mini Videotraining

Deep Self Sound Massage

Verlos jezelf van stress.

✅ Plezierig en makkelijk om te doen.

✅ Boost je gezondheid.

 


Check op klank kwaliteit

 

Wat een uitstekende klankschaal is, daar kunnen ideeën over verschillen.

 

En sommige mensen hebben er helemaal geen idee over. Dat kan natuurlijk ook. Zij vertrouwen dan grotendeels het label dat ze op de klankschaal zien. Heel logisch.

 

Staat er op het label “Tele Tubbie schaal”.

Dan is het een Tele Tubbie schaal.

Staat erop “Hand made in Nepal. Premium Quality.”

Dan is het een uitstekende schaal.

 

Eerlijk gezegd, vaak zijn dit nietszeggende labels. Je kunt er beter niet zomaar op vertrouwen. Dat kwam mij laatst ook weer aan het licht. Daar kom ik straks nog op.

 

Als ik zelf mijn klankschalen voor klanten uitzoek, heb ik altijd een lijst met punten in mijn hoofd. Ik heb er gelukkig nog geen punt(en)hoofd van gekregen. In de loop der tijd is mijn lijst steeds langer geworden.

Tegenwoordig check ik op een stuk of 25 punten.

Als een schaal niet op alle aspecten goed scoort, wil dat niet meteen zeggen dat het een slechte schaal is. Maar hoe hoger de score. Hoe liever ik het heb.

 

Die aspecten hebben altijd te maken met 1 of meerdere categorieën:

1. esthetische aspecten

2. technische aspecten

3. functionele aspecten

 

Bij de esthetische aspecten gaat het simpel om de vraag: is de schaal mooi.

Bijvoorbeeld: versierd met graveringen of niet. Maar ook de afwerking valt daaronder. Bijvoorbeeld scheuren, krassen, deuken. En of de schaal mooi gepolijst is of niet.

 

Bij de technische aspecten denk ik bijvoorbeeld aan de scherpte en intensiteit van de trilling. Maar ook of de klank goed uit de schaal komt.

De intensiteit en scherpte van de trilling zijn ook een functioneel aspect. Schalen met een intensievere trilling zijn meer geschikt voor klankschaalmassage.

Een ander functioneel aspect kan bijvoorbeeld zijn: de oppervlakte van de schaalbodem.

Stel je voor dat de schaalbodem naar verhouding klein is en de wand van de klankschaal hoog. En in sommige gevallen is de bodem niet vlak. Maar zelfs minimem bol. Dan staat de schaal al gauw instabiel. Hij gaat eerder wiebelen als je er tegenaan slaat. Dat is onhandig en niet prettig als je een klankschaalmassage geeft.

 

Toch gaat mijn aandacht altijd het meest uit naar een “goede klank”. Maar ook daar kun je weer veel criteria stellen.

Voor mij is het belangrijk dat een klankschaal een lang aanhoudende klank heeft. Lang aanhoudend kun je niet stellen als een vaste regel. Want een grotere klankschaal klinkt doorgaans langer door dan een kleine klankschaal.

 

Hoewel ik dat nog nooit eerder heb gedaan, heb ik laatst een keer met een stopwatch bij mijn klankschalen gezeten.

Kijken hoe sportief mijn klankschalen zijn. Ik heb ze op “uithoudingsvermogen” getest:

 

De schaal één keer aanslaan en dan bijhouden hoe lang de schaal klinkt.

 

 

Goede klankschalen zijn duursporters met een groot uithoudingsvermogen.

Eerlijk gezegd verraste mij de resultaten. Hoe lang een klankschaal kan doorklinken.

 

Schaal  

29,0 cm ==> 3 minuten en 13 seconden!  

27,5 cm ==> 2 minuten en 47 seconden

19,5 cm ==> 2 minuten en 15 seconden

14,0 cm ==> 1 minuut en 46 seconden

 

Oké, weliswaar is het hoorbare geluid uiteindelijk nog maar een fractie van wat je had. Bijna nihil. En ik heb mijn oor bijna compleet tegen de klankschaal gedrukt. Maar dit zijn mooie resultaten.

Als jij dit ook voor jezelf wilt meten, plaats dan je klankschaal op een klankschaalpad of op een handdoek op tafel.

Dan kan de schaal het meest vrij trillen. Wanneer je de schaal vasthoudt, kan de klank iets dempen.

Sla de schaal 1 x duidelijk aan en laat hem helemaal uitklinken. Je mag een ferme slag geven. Laat de stopwatch doortellen zolang je nog klank hoort. Hoe miniem ook. Stop pas met tellen als je de schaal niet meer hoort. Echt he-le-maal niets meer.

Doe deze test daarom ook niet als je gelijktijdig de trams door de straat hoort denderen voor je huis of als je een lieve blaffende hond om je heen hebt.

 

Is een klankschaal met een lang aanhoudende klank beter?

Niet persé.

Vergelijk het een beetje met 2 auto’s die elk een accu hebben. Met auto A kun je 300 km rijden zonder opnieuw te hoeven laden. Met auto B kun je 600 km rijden zonder laadpauze.

 

Op zich hoeft auto A niet minder goed te zijn dan auto B. Je kunt er dezelfde afstanden mee rijden. En auto A hoeft niet minder comfortabel te rijden.

 

Datzelfde zou je kunnen zeggen van een kortdurende klank en een langaanhoudende klank. Je kunt met een kortdurende klank net zo lang klank maken als met een langaanhoudende klank. En ook de trilling van een schaal die korter klinkt hoeft niet minder goed te zijn.

 

Toch is het aannemelijk dat als je een auto hebt met een dure accu erin, de rest van de auto ook luxer uitgevoerd zal zijn. Dat je dus wèl meer rijcomfort hebt.

 

Dit is doorgaans wat ik ook vaststel bij klankschalen met een langaanhoudende klank. De trilling is meestal verfijnder, komt soepeler uit de klankschaal en heeft een diepere werking.

Een langdurige trilling kan heel prettig werken als je een klankschaalmassage geeft en de schalen in een traag ritme wilt aanslaan. Doorgaans is dat een goed idee. Trage ritmes werken vertragend en ontspannend.

Als een schaal minder lang doorklinkt, zul je dus vaker moeten aanslaan om de schaal in trilling te houden en kun je dus mogelijk niet het trage slagtempo hanteren wat je eigenlijk zou willen.

 

Maar een langdurige klank zegt nog steeds niet alles over de kwaliteit van de klank.

Op het moment dat je een klankschaal aanslaat, heb je meestal een mooie klank. Als je goed luistert, kun je waarschijnlijk ook meerdere tonen horen. Je hebt dan een mooie volle klank. Maar de klank kan gaan “lekken”, naarmate de klank langer doorgaat. De volle klank valt weg. Een of meerdere tonen kunnen sterk afzwakken of zelfs wegvallen. Zodat je aan het eind van de rit nog maar één toon overhoudt.

Een beetje vergelijkbaar met autorijden. Je hebt 4 goed opgepompte banden. Maar 3 ervan zijn lek. Onderweg verlies je steeds meer lucht. En aan het eind van de rit heb je nog maar één goedgevulde band over.

Dus een langdurige toon wil nog steeds niet automatisch zeggen dat het ook een goede klank is.

 

Een ander aspect van de klank is het verloop.

Sommige schalen laten bij de aanslag een goed klankvolume horen. Maar kort daarna zwakt de klank plotseling sterk af. De klank is niet zo goed als die lijkt.

 

Het is een beetje als slagroom die uit een spuitbus komt. Op dat moment zelf ziet het er prachtig uit. Vol en stevig. Maar na korte tijd zakt de slagroom in. De slagroom is niet zo goed als die lijkt.

 

Dat je geen plotselinge afzwakking van de klank wilt, klinkt logisch. Maar in de praktijk valt het lang niet iedereen op. En ook dat is logisch. Als je niet weet waar je op moet letten.

 

Daarom heb ik hiervan een mooi voorbeeld voor je.

Hopelijk helpt het je weer om wat scherper te leren luisteren naar klank(schaalgeluid).

 

Als je de audio beluistert, zul je na 5 seconden ineens een “sterke afzwakking” horen in het geluid. Je zou kunnen denken dat het aan de audio ligt. Maar het ligt echt aan de klankschaal. Een tweede audio gaf precies hetzelfde resultaat.

 

 

Ik heb de audio ontvangen van een klant, die erop vertrouwt met mijn hulp een uitstekende klankschaal te kunnen vinden.

En ik heb toestemming gekregen om de audio met je te delen. Daar ben ik dankbaar voor.

 

Tot slot, om nog even terug te komen op mijn eerdere opmerking over labels:

De klankschaal die je hier hoort werd verkocht met het label “Klankschaal Handgemaakt - Premium Hand Gehamerde Klankschaal."

 

Zo’n label zegt dus lang niet alles. Voor mij is het geen premium kwaliteit.

Maar deze schaal kan wel anderen leren over klank.

Het is dan misschien niet een premium schaal. Maar wel een Premium Leermeester. :-)

 


Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma

Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.

 

Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!

Reactie plaatsen

Reacties

Frank 'Klank'
3 jaar geleden

Steeds weer leuk je artikelen te lezen. Met de nodige humor, 'jip en janneke taal maar bovenal': always to the point.
een warme klankgroet,Frank