Gratis klankschaal E-book!

Vermijd valkuilen van verkooptrucs!

Ontdek hoe verkoopverhalen je veel geld kunnen kosten.

✅ Doorzie de zin en onzin van chakra-klankschalen.

✅ Wat je misschien nog niet weet, maar wel zou moeten weten over oude klankschalen.


Lekker Soft

 

Vandaag roer ik eens een “soft” onderwerp aan.

Zachtere materie bestaat er bijna niet in de klankschaalwereld.

Ik heb dit onderwerp niet eens zelf bedacht. Maar het leek me nuttig; soms krijg ik van meerdere nieuwsbrieflezers dezelfde vraag.

 

Die vraag is: wat zijn de beste klankschaalkussens?

Hangt een beetje af waarvoor je ze wilt gebruiken. Een kussengevecht is af en toe ook best leuk. ;-)

 

Hmm, ik houd het het liefst simpel. Zelfs als je klankschaalkussens niet werkelijk eet, blijft het voor mij vooral een kwestie van smaak. Wat vind je mooi.

 

Want functioneel gezien hoeft een klankschaalkussen namelijk niet veel te doen. Slechts 2 dingen:

 

1. de ondergrond verzachten. Als een klankschaal trilt op een harde ondergrond (bijvoorbeeld hardhout en tegels) kunnen er krassen op je schaal komen. 

            

2. door de ondergrond te verzachten voorkom je ook dat er krassende geluiden uit je schaal komen als deze klinkt. Dit effect krijg je bijvoorbeeld als je een klankschaal rechtstreeks op een badkamertegel plaatst.

 

Het is belangrijk dat een klankschaal niet wegzakt in een klankschaalkussen. En dat de zijkant (van de bodem) volledig vrij blijft. Omdat dit dempend werkt op de klank. Daarom heeft een dun (of stevig) klankschaalkussen altijd mijn voorkeur. Omdat een klankschaal hierin niet kan wegzakken.

 

Ik kies zelf daarom bij voorkeur altijd voor klankschaalpads. Lekker simpel en goedkoop. En als je les van mij hebt gehad, dan weet je dat deze soms ook heel handig kunnen zijn als je een klankschaalmassage geeft.

 

Misschien ken je ook wel de klankschaalkussens in de vorm van een donut. Ik ben daar geen fan van. Niet van donuts. Maar ook niet van deze ringvormige klankschaalkussen. Volgens mij ben ik een beetje tegendraads. Omdat deze ringvormige kussens wèl speciaal zijn bedacht voor klankschalen.

   Klankschaalringkussen                           Klankschaalpad

Hoe dat zit? De klank kan optimaal uit een klankschaal komen, als de klankschaal optimaal vrij kan trillen. Dus hoe minder contactoppervlak de schaal maakt met de ondergrond, hoe vrijer de klankschaal kan trillen. In dat opzicht lijkt het logisch om te kiezen voor een open, ringvormig kussen. Maar volgens mij heeft die vorm geen enkel nut.

 

Als het een kwestie van smaak is, laten we dan voor het gemak spreken van “klankschaaldonut”. Klinkt toch iets smakelijker dan klankschaalkussen

 

Stel je houdt een klankschaal in je hand vast en slaat hem aan. Laat nu de vingertop van je wijsvinger precies in het midden op de schaalbodem rusten. Je zult merken dat hier de klanktrilling bijna nul is.

Houd je vingertop nog steeds tegen de schaalbodem, maar veeg nu langzaam naar de zijkant van de bodem toe. Je zult merken dat de trilling steeds sterker wordt.

 

De open vorm van de klankschaaldonut, zorgt er dus voor dat de schaal in het midden vrij kan trillen. Maar dit geeft nauwelijks winst. Aangezien de schaal daar bijna niet trilt.

 

De open vorm heeft twee gevolgen:

 

1. De klankschaal steunt op een kleiner oppervlak. Daardoor drukt de klankschaal door zijn eigen gewicht steviger tegen de ondergrond.

 

2. De klankschaal steunt meer op de zijkant van de bodem. Precies daar waar de schaal sterker trilt.

 

Deze twee punten werken juist dempend op de klanktrilling. Ook al zul je daar in de praktijk weinig tot niets van merken; het gesuggereerde voordeel is er niet.

 

Valt er nog meer over klankschaalkussens of klankschaalpads te zeggen?

Ja, maar ik beperk me voor nu tot een laatste punt. Iets wat ik recent ontdekte. En wat ik zelf interessant vind. Omdat ik let op details. Ik ben benieuwd of je het herkent.

 

Als ik een klankschaalconcert geef, dan plaats ik mijn klankschalen altijd op klankschaalpads, op de grond. Ik gebruik perfecte klankschalen en afgestemde vilten kloppers. Je zou dan denken dat alle vervelende bijgeluiden hiermee zijn opgelost.

Maar tot mijn verbazing merkte ik al vaker: een enkele schaal geeft dan nog steeds een storend geluid bij de aanslag. Alsof de tijdsduur en hoorbaarheid van de tik van de klopper tegen de schaal op micro-niveau wordt uitvergroot. Zelfs als de schalen allemaal op dezelfde klankschaalpads staan en de vilten kloppers allemaal met zorg zijn afgestemd. Ik begreep er niets van. Ik dacht zelfs even dat het aan de klankschalen lag.

Ik ben er altijd voorstander van dat je het moment van aanslag, de tik van de klopper tegen de klankschaal, zo min mogelijk hoort.

 

Het blijkt dan dat het storende geluid van de klopper tegen de schaal verdwijnt als ik de klankschaalpad vervang voor een simpel stukje stof. Gewoon een rondje geknipt uit zo’n bekend geel schoonmaakdoekje.

 

Misschien dat je dit euvel herkent. Of dat je het ook gaat ontdekken als je heel zorgvuldig naar de aanslag van je klopper gaat luisteren. Ik ben benieuwd.

 

Gelukkig is de oplossing in dit geval dus simpel. Door niet voor klankschaalkussens of -pads te kiezen. Maar een simpel stukje stof. Sommige dingen werken blijkbaar beter dan je in eerste instantie zou denken.

Wat je ook nog kunt proberen, leg eens een zachte donut onder je klankschaal. Een echt broodje. :-P

 

Ik ben er namelijk niet om een klankschaalkussen op jouw bord te schuiven als het niet persé de beste oplossing is.

Want of je kiest voor een klankschaalkussen of een donut, het blijft een kwestie van smaak. ;-)

 


 

Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma

Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.

 

Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Suze
2 jaar geleden

Altijd fijn om jouw eigen ideeën te lezen. Ik word er weer bij betrokken en voel me vrolijk worden door jouw argumenten. Dank je, Suze

Linda Kop
2 jaar geleden

Hallo Iwan,

Wat een ‘ smakelijke ‘ omschrijving mbt de pads/ kussens/ donuts.
Zeer goed omschreven en fijn om te lezen, met humor geschreven.
Dank je wel voor alle tips!
Mvg Linda.