Gratis klankschaal E-book!

Vermijd valkuilen van verkooptrucs!

 Ontdek hoe verkoopverhalen je veel geld kunnen kosten.

Doorzie de zin en onzin van chakra-klankschalen.

Wat je misschien nog niet weet, maar wel zou moeten weten over oude klankschalen.

 


Klankschaalkloppers juist kiezen

 

Regelmatig vragen mensen mij om klankschaaladvies. Dat is niet ongewoon. Ik heb tenslotte geen autobedrijf. ;-)

 

Soms vragen ze mij een snelle check te doen. Wat ik van hun klankschalen vind. Zo kwam er recent een rijtje mensen langs. Met kostbare schalen.

 

Maar er viel me iets op wat ik amper begrijp. Om een vergelijking te maken, het lijkt alsof mensen zoeken naar het beste en duurste 5 sterren hotel. Maar als ze het eenmaal gevonden hebben, lijkt het ze niks meer uit te maken als het hotel op een drukke krappe verkeersrotonde staat. Klinkt dat vreemd?

 

Mensen hebben hun focus altijd op de mooiste en beste klankschalen. Dat is logisch. Maar vaak lijken ze genoegen te nemen met de eerste de beste klopper. En dat is niet logisch. En bovendien jammer. Want een klopper is zeer bepalend voor de klank die je uit een klankschaal haalt. Dus gun jezelf hier wat meer speelruimte dan die drukke rotonde.

 

Misschien kregen deze mensen geen of verkeerd advies. Of was er simpelweg geen keuze in de aanschaf van een klopper. Maar dat een klopper past bij jouw klankschaal is belangrijk. Een goede klopper is een overwogen keuze.

Tijd dus voor een artikeltje over kloppers dacht ik zo. :-)

 

Een goede klopper is nog niet hetzelfde als een geschikte klopper. Ik geef je graag enkele punten om tenminste bij stil te staan voordat je een klopper koopt.

  • Grootte van je klankschaal
  • Het klankvolume
  • Hoge of lage tonen
  • Klank of trilling
  • Klankschaal plaatsen of zelf vasthouden

 

 

Hoe groot is je klankschaal?

Hoe groter een klankschaal, hoe zwaarder deze is. Dus hoe meer massa je in trilling moet brengen om deze te laten klinken. Dus in het algemeen kun je zeggen: hoe groter een klankschaal, hoe groter en zwaarder de klopper die je nodig hebt.

 

Heb je veel of weinig klankvolume nodig?

Stel, je hebt op tafel twee blokken liggen. Een blok hout. En een blok van zacht matrasschuim. Elk van gelijke grootte. Je mag nu met elk van beide blokken tegen het tafelblad slaan. Welk blok zal volgens jou het meeste lawaai geven? Ik denk dat je het antwoord wel weet.

 

Het houten blok geeft veel meer lawaai dan het zachte schuimblok. Je slagkracht (bewegingsenergie) wordt met het houten blok vooral omgezet in hoorbaar geluid. Maar als je met het zachte schuimblok slaat, wordt de bewegingsenergie vooral omgezet in vervormingskrachten, die geremd worden door de veerkracht van het schuimblok. Daardoor hoor je minder geluid.

 

Misschien heb je er nooit echt bij stilgestaan. Maar om ontspannen en hoorbaar op een deur te kloppen, gebruik je ook meestal de knokkels van je vingers. En niet de zachte binnenkant van je hand.

 

Je kunt dus zeggen: hoe harder het materiaal van de klopper waarmee je tegen je klankschaal aanslaat, hoe meer klankvolume je krijgt.

 

En daarom is het goed om te weten wat je met je klankschaal wilt gaan doen. Als je bijvoorbeeld een klankschaalconcert in een grote ruimte geeft en je toehoorders liggen op afstand, dan kan wat meer klankvolume gewenst zijn.

 

Andersom, als je met klankschalen 1 op 1 werkt of ze zelfs op het lichaam plaatst van degene die je behandelt, dan is een groot klankvolume niet noodzakelijk. De klank is voor de ander dan toch al vlakbij.

 

Wil je de nadruk op hoge of lage tonen?

Hoe harder het materiaal, hoe meer je de hoge klanken uit je klankschaal benadrukt. Sla je met een hard houten stick tegen je klankschaal, dan krijg je zelfs een onaangenaam hard, hoog en schel geluid. ook de aanslag is niet prettig. Het harde materiaal ketst af.

 

Hoe zachter het materiaal van je klopper, hoe meer je de lage klanken uit je klankschaal benadrukt. Hoe hoger het gewicht van je klopper en hoe zachter het materiaal, dus de combinatie van deze twee factoren, hoe meer en makkelijker je de lage klank uit je klankschaal haalt. Sla je met een zachte klopper je schaal aan, dan krijg je een zacht geluid. Zacht geluid en lage klanken zijn op afstand moeilijk hoorbaar. Maar zachtere kloppers maken de klanken uit je klankschaal wel warmer.

 

Klank of trilling?

Klank bestaat uit hoorbaar geluid en voelbare trilling. Bedenk vooraf welk van deze twee aspecten voor jou het belangrijkste is.

 

Aanslaan met een zachte klopper geeft weliswaar een zacht geluid, maar de fysieke trilling haal je er veel sterker mee uit een klankschaal dan met een hardhouten klankschaalstick. Dus stel dat je je klankschalen wilt gebruiken om klankschaalmassages te geven, dan is het verstandig om te kiezen voor een zachtere klopper. Omdat je de fysieke klanktrillingen wilt gebruiken om een massage mee te geven. Voor het geven van een klankschaalmassage worden daarom meestal vilten kloppers gebruikt.

 

De schaal plaatsen of vasthouden?

Werk je veel met klankschalen in je hand of niet? Stel je plaatst een klankschaal op de grond, maar je hebt een zachte (en zware) klopper. Je moet dan hard tegen de schaal aanslaan om hoorbaar geluid te krijgen. De kans is dan groot dat je klankschaal gaat verschuiven. Of wiebelen. Dat is niet handig. Zeker niet als je tijdens een klankschaalmassage ter ontspanning met de schalen op het lichaam werkt.

 

Het schuiven van de klankschalen is geen probleem als je je klankschaal in je hand vasthoudt en dan aanslaat. Je kunt dan probleemloos krachtig tegen de schaal slaan.

 

In het algemeen kies ik voor kloppers met een kop van stevig vilt. Gemiddeld genomen haal je hiermee het beste de trilling en het hele klankspectrum uit je schaal. Zulke kloppers zorgen doorgaans voor een mooie, volle en warme klank.

 

Je zou denken: vilt is vilt. En dat klopt. Maar niet helemaal. Net zoals de ene kaas de andere kaas niet is. Twee kloppers die er bijna hetzelfde uitzien, kunnen van elkaar verschillen door de hardheid van het vilt. Dit kan leiden tot grote verschillen in klank die je krijgt met elk van beide kloppers.

 

Tot slot kun je er op letten of je klopper duurzaam is of niet. Vilt dat erg los en zacht is, zal waarschijnlijk eerder uit elkaar pluizen als je er veel mee werkt. Een klopper van duurzaam vilt kan minstens 10 jaar mee.

 

Zelfs als je flink doorslaat. :-P

 

Goed, dit waren zo wat puntjes waar je op kunt letten als je een klopper aanschaft. Misschien was het wat droge stof voor je. Sorry.

Maar nu we het toch over droge stof hebben. Als je daar vanaf wilt, gebruik een mattenklopper. Daar sla je het makkelijk mee los.

 

Zo zie je, elke klopper een eigen doel. Een simpel verhaal dus: een klopper moet kloppen als een bus. ;-)

 

 

 

 

Ook interessant voor je:

1. Stabiliseer klankschalen.

2. Kleine klankschalen optimaal aanslaan.

3. Preview Klankschaalboek.

 

Terug naar alle artikelen

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.