Gratis klankschaal E-book!
Vermijd valkuilen van verkooptrucs!
√ Ontdek hoe verkoopverhalen je veel geld kunnen kosten.
√ Doorzie de zin en onzin van chakra-klankschalen.
√ Wat je misschien nog niet weet, maar wel zou moeten weten over oude klankschalen.
Advies: je eerste klankschaal aanschaffen (2)
Ik begin mijn verhaal anders dan anders. Niet over klankschalen. Voor de afwisseling. Maar daar komen we zo op.
Ik ben recent begonnen met steppen (8-2021). Op een mini-vouwstep. Alsof ik mijn jeugd opnieuw terugpak.
Goed voor mijn conditie. En grote afstanden op kleine wielen afleggen. Dat voelt heel avontuurlijk.
Eerlijk gezegd was ik lukraak begonnen met steppen. Met een eerste tocht van Amsterdam naar Marken. Zonder te weten hoe mijn stepconditie was. En de route had ik niet strak voor ogen. Evenmin wist ik of ik onderweg veel zou moeten “klunen”. Met een step met massieve wielen van slechts 20 cm doorsnede, kun je namelijk niet over klinkers rijden. Ik was gewoon op weg gegaan.
Gevolg was dat ik veel later en vermoeider aankwam in Marken. Ik ben geen jonge hond van 23 meer. Al houd ik dat mezelf wel voor. ;-)
Na een flinke rustpauze ben ik nog doorgestept naar Purmerend.
Uiteindelijk bijelkaar zo’n 45 km. Niet slecht voor een eerste tocht. Alleen die bonus van stramme spieren de volgende dag had van mij niet gehoeven. Dat had natuurlijk ook niet gehoeven als ik niet lukraak op weg was gegaan.
Wat mij opvalt, is dat veel mensen die een klankschaal willen aanschaffen, vaak ook “lukraak op weg zijn” in hun zoektocht naar een klankschaal. Ook al weten ze dat niet.
Natuurlijk willen ze dan een klankschaal met een mooie klank uitzoeken. En dat is logisch. Dat is ook het advies dat je overal op internet leest: zoek een klankschaal uit die goed voor jou voelt en klinkt.
Maar als ik dit advies zou moeten vergelijken met zuivel, dan is het melk met een laag vetpercentage. Erg magertjes.
Het is voor mij een advies dat klinkt als: als je trek hebt, moet je eten. Ja, dat klopt. Slagroomtaart helpt uitstekend tegen de trek. Maar als het je doel is om je gezondheid te versterken, dan is het niet de beste keuze.
Als mensen hun eerste klankschaal willen uitzoeken, zijn ze vaak nog enkel gefocust op een mooie klank. Natuurlijk, maar het is beter om je niet alleen te laten leiden door een mooie klank. Als je weet wat je met je klankschaal wilt gaan doen, kun je ook functionele afwegingen maken. De kans dat je dan iets anders kiest dan “alleen maar” een mooie klank is groot.
Klank heeft heel veel aspecten. Er zijn dus veel afwegingen te maken.
Eén overweging wil ik je in dit artikel graag meegeven; de vraag of je met de klankschaal wilt werken op het lichaam. Bijvoorbeeld klankschaalmassage. Dit geeft al een sturende richting in de keuze, als je een klankschaal wilt aanschaffen.
Als je wilt masseren met klanktrillingen, dan moet de fysieke klanktrilling van de klankschaal krachtig genoeg zijn. Hoe groter en zwaarder een schaal is, hoe meer massa in trilling is. Dus hoe krachtiger de klanktrilling. Kleine klankschaaltjes geven doorgaans een zwakke klanktrilling af.
De richtlijn die ik daarom zelf aanhoud is dat een klankschaal die je voor klankschaalmassage gebruikt, een diameter heeft van 20 cm of meer.
Iets wat je misschien niet weet, is dat er klankschalen bestaan die ik kwalificeer als speciale massageschalen. Er zijn maar weinig mensen die van dit verschil weten. En ik wist dat ook jarenlang niet.
Vroeger dacht ik simpelweg: trilling is trilling. Zoiets kleins dat ik het eigenlijk over het hoofd zag.
Trilling is trilling. Dat klopt. En het klinkt logisch. Maar is een banaan hetzelfde is als 2 eetlepels kristalsuiker? Terwijl je kunt zeggen: zoet is zoet.
De ene trilling is de andere niet.
Nu lijkt de trilling op het eerste niet zo belangrijk. Het is op het eerste oog zoiets onooglijks kleins. En zeker, de trilling is niet belangrijk als de beste resultaten voor jou in een behandeling niet belangrijk zijn.
Maar beeld je dit eens in. Stel dat een klankschaal trilt met 160 trillingen per seconden. (hertz).
Dat is niet eens zoveel. Stel je voor dat je met drie schalen in een behandeling werkt. Gedurende 45 minuten. Dan maak je een verschil in meer dan één en een kwart miljoen trillingen. Dat gaat zeker een verschil in resultaat maken. Zoals een topsporter soms de winst van honderdsten van seconden stapelt om het verschil te maken tussen royaal winnen en verliezen.
Het gaat niet om iets onooglijk kleins:
namelijk al mijn klanten, al mijn cursisten kunnen het verschil voelen tussen een massageschaal en een “gewone klankschaal”.
Een gewone klankschaal noem ik ook wel “muzikale klankschaal”. Gewone klankschaal klinkt zo gewoontjes.
Wat maakt een massageschaal anders dan een muzikale klankschaal?
Een massageschaal trilt veel intensiever. Per seconde geeft deze schaal veel meer voelbare klanktrillingen. Voor het creëren van diepe (helende) ontspanning, is de klanktrilling het allerbelangrijkste. Het mooie hoorbare geluid is volledig ondergeschikt. Zelfs als je het geluid niet zou kunnen horen, kun je met enkel de voelbare klanktrilling nog steeds een diepe ontspanning creëren.
De intensiteit zit echter niet alleen in het aantal klanktrillingen per tijdseenheid, maar ook in het karakter van de klanktrillingen.
De klanktrillingen van een massageschaal voelen vaak wat “scherper” aan. Als je deze vergelijkt met de trillingen van een muzikale schaal, deze voelen wat ronder. Oppervlakkiger.
Zou je een pingpong bal door stevig tentzeil kunnen drukken? Lijkt me niet.
Zou je met een satéprikker er doorheen komen? Vast wel. Dat is het verschil in scherpte. De klanktrillingen van een muzikale schaal blijven meer aan de oppervlakte. Klanktrillingen van een massageschaal werken veel dieper door in het lichaam.
Tot slot, de klanktrillingen van een massageschaal zijn veel subtieler, verfijnder. Deze dringen veel makkelijker door in alle celweefsels en -structuren.
Als je bijvoorbeeld dikke olie zou gieten op zand, dan blijft de olie liggen op het zand. Of hij trekt maar heel moeizaam het zand in.
Maar als je dunne naaimachine-olie of water zou gebruiken, dan zal die makkelijk tussen alle zandkorrels door vloeien. Beter doordringen in de zandstructuur.
Een massageschaal heeft nog een voordeel ten opzichte van een muzikale schaal, als je klankschaalmassages wilt geven. Bij een gelijke schaalgrootte, heeft een massageschaal een veel lagere klank dan een muzikale schaal. D.w.z. als je let op de laagste toon (grondtoon) die je hoort in de klankschaal.
Deze lage toon helpt uitstekend om mensen nog dieper te laten ontspannen. Ik ga er van uit dat dat jouw doel is van je klankschaalmassage. ;-)
Hoe lager een klank, hoe lager deze inwerkt op het lichaam. Zoals je ook kunt voelen dat als je een lage toon bromt, je deze eerder in je buik zult voelen, dan een hoge toon die je neuriet.
Om mensen in een diepe ontspanning te brengen, is het nodig om mensen uit hun hoofd in hun lichaam te laten “zakken”.
Misschien herken je dit wel. Als je wilt ontspannen, dan kan het soms fijn zijn om diep te zuchten. Wat er dan gebeurt, is dat op je inademing als het ware eerst je schouders iets optrekt. Vervolgens bij het zuchten op je uitademing, zul je de ontspanning voelen. Je schouders zullen iets naar beneden gaan. Je “zakt” in de ontspanning.
Een ander aspect van een massageschaal, is dat de verfijnde klanktrilling veel makkelijker energetische blokkades losmaakt. Wat een waardevolle bijdrage kan zijn om iemand uiteindelijk te helpen ontspanning te vinden.
Stel dat het je doel is om 300 kilometer te fietsen. Je kunt dat doen op een bakfiets. Met wat doorzettingsvermogen zal dat echt wel lukken. Maar op een e-bike of racefiets gaat het een heel stuk vlotter. Stel dat het je doel is een energetische blokkades los te op te heffen, dan is een muzikale schaal je bakfiets en een massageschaal je e-bike.
Het geluid van een massageschaal is rijk aan subtiele toonfrequenties. Veel rijker dan een muzikale schaal. Deze toonfrequenties werken geweldig als je energetische blokkades of een klachtgebied wilt aanspreken met de juiste klankfrequentie. Daardoor is deze klank bij uitstek geschikt om mee te behandelen.
Is een specifieke (grondtoon) of zijn bepaalde frequentie(s) van de klankschaal nog belangrijk als je helend wilt werken? Ik kan daar kort over zijn. Dat is helemaal niet zo belangrijk. In elk geval lang niet zo belangrijk als verkopers je graag zouden willen laten geloven.
Wat wel belangrijk is, is dat de klank jou gevoelsmatig aanspreekt. Moeilijker dan dat hoef je het niet te maken. Dat betekent dat je enkel met klanken die jou gevoelsmatig aanspreken, ook uitstekende resultaten kunt boeken in het helend werken.
Een massageschaal lijkt dus alleen maar voordelen te hebben, maar op z’n Cruyffiaans: elk voordeel heb z’n nadeel. Een massageschaal heeft een geweldige klanktrilling, maar voor gebruik in een klankschaalconcert zijn ze niet geschikt. Een massageschaal is vooral een trilschaal. En geeft vaak een complex geluid. Ze laten daardoor niet een duidelijk gecentreerde toon horen. Waardoor ze niet geschikt zijn om melodiereeksen mee te creëren.
Een vraag van je is nu vast: hoe herken ik een massageschaal.
Helaas heeft een massageschaal geen vaste uiterlijke kenmerken. Ik selecteer en kwalificeer massageschalen puur op de voelbare trilling. Ik heb nauwkeurig verschillen in klanktrillingen leren voelen. In mijn “klankschaalcarrière” heb ik letterlijk tienduizenden klankschalen in mijn handen gehad. Om klank te beluisteren en de klanktrilling te voelen. Daardoor weet ik wat er op klankschaalgebied verkrijgbaar is en heb ik een uitstekende referentie om te kunnen vergelijken.
Dat maakt een groot verschil. Ooit kocht ik mijn eerste klankschaal in een winkel. Er stonden geloof ik een stuk of 10 klankschalen. Ik had er toen geen verstand van. En die winkelier ook niet. Ik koos de mooiste klank er tussenuit. Dus ik dacht: dat zal dan wel een goede klankschaal zijn.
De pech was alleen, het waren allemaal klankschalen van matige kwaliteit. Die eerste schaal heb ik nu nog steeds. Ik zou die schaal nooit opnieuw kopen, als ik de kwaliteit ervan vergelijk met klankschalen die ik nu selecteer. Dat het een slechte schaal was, wist ik niet. Simpelweg omdat ik niet genoeg vergelijkingsmateriaal had.
Dat was even een zijsprongetje. Terug naar de vraag hoe je een massageschaal herkent.
Om je ietsje te helpen, een massageschaal heeft vaak een dunnere schaalwand, in vergelijking met een muzikale schaal. Door een dunnere schaalwand kan deze flexibeler trillen. Een dikke schaalwand is eerder “stug”. Maar ik voeg er aan toe een massageschaal heeft vaak een dunnere wand. Váák. Het is niet een vast kenmerk. Andersom is een dunwandige klankschaal niet altijd een massageschaal. Elke (handgemaakte) klankschaal heeft een eigen unieke klank. En dit geldt ook voor de klanktrilling.
O ja, nog één dingetje. Als je een klankschaal aanschaft, kies er alsjeblieft wel een passende klopper bij.
Als jij een vijver of een zwembad wilt gaan aanleggen in je tuin, zou je dan met een eetlepel beginnen te graven? Waarschijnlijk niet. Op z’n minst een schep of een kleine graafmachine lijkt me passender.
Ik heb mensen ontmoet die een geweldige massageschalen hadden aangeschaft. En een mooi vilten kloppertje. Maar véél te klein. Dan haal je alsnog niet de mooie volle klank en de krachtige klanktrilling uit je klankschaal.
Ik wilde dit graag met je delen. Om je te laten zien dat er in het kiezen van klankschalen ook concrete keuzes en afwegingen gemaakt kunnen worden. Dat het niet alleen maar een gevoelsmatige-welke-klank-vind ik-mooi-keuze hoeft te zijn.
Ik hoop dat dat gelukt is.
Dan kan ik weer verder steppen. :-)
Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma
Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.
Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!
Ook interessant voor je:
1. De legering van een klankschaal (audio).
3. Advies: je eerste klankschaalaanschaffen.
Reactie plaatsen
Reacties
Leuk om je verhaal te lezen. Fijne uitleg!
veel step plezier nog!