Gratis klankschaal E-book!

Vermijd valkuilen van verkooptrucs!

 Ontdek hoe verkoopverhalen je veel geld kunnen kosten.

Doorzie de zin en onzin van chakra-klankschalen.

Wat je misschien nog niet weet, maar wel zou moeten weten over oude klankschalen.


Deze klasse klankschaalklopper ken je vast nog niet ;-)

 

Is het jou wel eens gebeurd?

Je wordt wakker met de vraag: waarom heeft (de kop van) een klopper altijd een (bol)ronde vorm?

 

Eerlijk gezegd, ik denk het niet. Je moet daar namelijk best een beetje klankschaal-nerdy voor zijn. Maar blijkbaar ben ik dat af en toe.

Natuurlijk kun je een antwoord geven als, een klankschaal is ook rond. Dus een ronde klopper oogt er het mooist bij. En dat alle anderen daarna in dat spoor zijn meegegaan.

 

Misschien dat iemand zich ooit een slag in de rondte heeft gewerkt om vast te stellen dat een "ronde" klankschaalklopper het meest effectief is. Maar het antwoord is simpel, zoals met zoveel zaken in het leven. (Totdat we ze moeilijk maken.)

 

Een klankschaal moet vrij kunnen trillen. Dan komt de klank er het beste uit. Je zou ook kunnen zeggen: hoe minder een schaal wordt aangeraakt, hoe vrijer hij kan trillen, hoe beter de klank eruit komt.

 

Stel dat een vierkante klankschaal zou bestaan. En dat deze wordt aangeslagen met een “rechte” klopper. En vergelijk dat met een ronde schaal en een ronde klopper. Dan zie je dat een ronde klopper een veel kleiner raakvlak heeft met de klankschaal tijdens het aanslaan. Ik heb dat hieronder afgebeeld.

Afbeelding 1.  Bovenaanzicht

Afbeelding 2.  Klopper slaat tegen de klankschaal

Afbeelding 3.  Bovenaanzicht

Afbeelding 4.  Klopper slaat tegen de klankschaal

Hoe beminnelijk ronde vormen ook zijn. Soms is het de moeite waard om daar lijnrecht tegenin te gaan.

Want de klank wordt maar voor een klein deel bepaald door de vorm van de klopper. Veel belangrijker is het gewicht van de klopper en de hardheid van het materiaal.

 

Ik wil iets met je delen, wat ik heb bedacht. Ik vind het zelf supergaaf.

Veel mensen zijn vooral gefocust op goede klankschalen. Maar als je wat dieper in de klankschalen zit, dan weet je dat het gebruik van een juiste klopper ongelooflijk belangrijk is. Met een klopper kun je een klank scherper of warmer uit je klankschaal halen. De nadruk meer leggen op de lage toon of juist de helderheid van de klank. Of de focus leggen op het hoorbare geluid of juist de voelbare trilling.

Kortgezegd: het is heel belangrijk dat je je klopper hebt “getuned” op je klankschaal.

Het maken en tunen van zo’n klopper is peanuts. Ik ga je laten zien hoe. Daarmee kun je precies die klank uit je schaal halen die je wilt. Dit geldt voor schalen vanaf ongeveer 16 cm.

 

Ik heb een paar supergave houten hamertjes gekocht, verschillende maten.

De diameter van de hamerkop varieert van 32 mm tot 50 mm.

Ze zijn de ideale basis voor het zelf maken van een klopper. Enerzijds zal het harde hout vooral een scherpe klank uit je klankschaal halen. Echter het naar verhouding hogere gewicht van de hamer zal er voor zorgen dat ook de trilling en de lagere klank goed uit een klankschaal wil komen, als je de klopper dus goed hebt getuned.

Dit is echt super simpel.

Koop gewoon kant en klaar anti-krasvilt met de juiste maat. Je weet wel, van die ronde stoelpootviltjes, maar dan van een flink formaat.

Vervolgens kleef je een viltrondje netjes op de hamerkop. Test nu het geluid dat je met deze “vilten” hamerkop uit je klankschaal haalt. Als je de klank nog te scherp vindt, kleef je er nog een laagje vilt bovenop. Net zo lang totdat je de juiste klank voor jezelf hebt.

Het mooie is, je kunt ook de andere zijde van de hamerkop voorzien met meer of minder vilt.

Dan heb je een handige twee-in-één-klopper. Voor bijvoorbeeld een warme klank en een scherpere klank. Met wat oefening draai je in een soepele beweging de hamerkop naar de andere zijde. Waardoor je altijd “twee kloppers” in één hand ter beschikking hebt.

Nog een ander voordeel: je hebt nu een klopper die een leven lang kan meegaan. Natuurlijk, het vilt zal op den duur wel verslijten. Maar met het gemak waarmee je een pinda dopt, breng je gewoon weer nieuw vilt aan op de hamerkop.

Makkelijker en goedkoper kan niet. :-)

 

Deze tip ontvang je van mij uit Gouda. En doet mij denken aan Gouda’s Glorie.

Wat deze tip te maken heeft met boter?

Het maken van een mooie klopper kan nu gesmeerd als boter verlopen. :-)


Dankjewel voor het lezen van dit artikel van mij - Iwan Boersma

Je mag hieronder altijd een reactie geven. Dat waardeer ik.

 

Wil je meer lezen? Pak met voordeel het meest verkochte e-book klankschaalmassage!

Reactie plaatsen

Reacties

Jack
3 jaar geleden

Hi Iwan,

Wat een fantastisch idee. En hoe eenvoudig en evengoed logisch ook. Waar heb je die hamertjes vandaan? Kan niet wachten er ook mee aan de slag te gaan.

Warme groet,
Jack

Era Nozza
3 jaar geleden

superleuke gratis tip Iwan!, ik ga het zeker uitproberen, veel groetjes Era

Margot Kauffman
3 jaar geleden

Hallo, dank u wel voor de tip. Mijn vraag is, waar kan ik die houten hamertjes aanschaffen? Ik ga uw e-book downloaden. En verder lezen.

Lieve groet, Margot

Joop
3 jaar geleden

Hoi Iwan
Wat een leuk idee.
Heb nog een klein houten hamertje en ga wat viltjes halen.Uit proberen waard thanks

Janneke Hedy
3 jaar geleden

Dank voor je brief.Wat een leuk en simpel idee, prima.Ga het proberen, leuk werk om het nu te doen als we thuis moeten blijven .Hartelijke groet