Gratis klankschaal E-book!

Vermijd valkuilen van verkooptrucs!

 Ontdek hoe verkoopverhalen je veel geld kunnen kosten.

Doorzie de zin en onzin van chakra-klankschalen.

Wat je misschien nog niet weet, maar wel zou moeten weten over oude klankschalen.

 


Dunwandige therapieschalen (1)

 

Soms zijn er maar weinig kritische geesten in klankschaalland.

Er zijn heel wat workshops en opleidingen die klankschaalkennis overdragen met weinig of geen uitleg. En dat is jammer. Want leer je echt iets zonder enige uitleg of inzicht? Ik denk het niet. Je wordt gewoon gedicteerd.

 

Laatst had ik een klant die massageschalen bij mij wilde aanschaffen. Dat is niet ongewoon. ;-) Maar die klant had in zijn hoofd: de klankschalen moeten persé dunwandig zijn.

 

Om je een voorbeeld te geven van wat ik versta onder dunwandig: een schaalwand van maximaal 3 millimeter dik. Voor een schaal van 23 cm doorsnede.

 

Als je roomboter koopt, zul je vast een afweging maken of dat biologische roomboter moet zijn of niet. En of die van het huismerk moet zijn of van Campina.

Als je een klankschaal koopt is het nog veel belangrijker om te weten waarom je een dunwandige klankschaal wilt aanschaffen, in plaats van een “gewone” klankschaal. Want een klankschaal is duurder dan een pakje roomboter.

 

Als een klant zo duidelijk met een sterk vooropgezet idee klankschalen wil kopen, vind ik het altijd leuk en belangrijk die klant te testen. Of hij persé wil vasthouden aan zijn idee.

Ik heb namelijk maar weinig dunwandige klankschalen in mijn voorraad. Dus is het belangrijk dat ik na ga welke alternatieven ik eventueel kan bieden.

 

Ik stelde dus de kritische vraag: Waarom moeten die schalen een dunne wand hebben?

Mijn klant zei: ja, eh… dat is beter voor de trilling enzo.

Het was me duidelijk dat die klant zelf ook niet wist waarom die massageschalen dunwandig moesten zijn. Iemand had hem blijkbaar verteld dat dat goed is. Zonder uitleg.

 

Natuurlijk weet ik wel waarom die klant dunwandige massageschalen wilde hebben. Sommige prijzige therapieklankschalen van een bekend merk, hebben ook een dunne wand. De prijs is rond de 360 euro voor 1 klankschaal van 28 cm doorsnede. Dus ja, als zulke dure schalen dunwandig zijn, dan moet dat wel het allerbeste zijn wat je kunt krijgen. Toch?

 

Laten we even stilstaan bij dit idee van dunwandige massageklankschalen.

Vroeger vond ik het heel leuk om met een buigzaam liniaaltje propjes papier weg te schieten door het klaslokaal. Maar zelfs als je niet was zoals ik, dan weet je dat een dun kunststof liniaaltje veel meer veerkracht heeft dan een dikke kunststof snijplank. Dus hoe dunner het materiaal, hoe meer veerkracht er in zit.

Met andere woorden, een dunnere klankschaalwand heeft meer flexibiliteit. De trillingsbeweging (heen- en weergaande beweging) zal dus groter zijn. Anders gezegd: de trillingsuitwijking is groter.

Hoe dunner de schaalwand is, hoe grover de trilling is. En hoe duidelijker je deze waarneemt. Grotere bewegingen voel je meer.

Als je meegaat in een schommelbeweging, dan voel je daar meer van naarmate die schommelbeweging groter is. Vergelijk het verschil tussen de schommel in een buurtspeeltuin en “het Schip” in de Efteling.

Als je een klankschaalmassage ondergaat, worden jouw lichaamsmoleculen ook “geschommeld”. Ze worden in beweging gezet door geluidsgolven.

 

Als je het hebt over het geven van klankmassagetherapie, dan is de fysiek voelbare trilling van de klankschaal belangrijk. Er is dus iets te zeggen voor een dunwandige klankschaal. Maar dat is niet het hele verhaal.

Of een trilling fysiek goed voelbaar is, heeft niet alleen te maken met de snelheid en de grootte van de trillingsbeweging. Maar ook de massa (het gewicht) van de klankschaal(wand) die in trilling is.

Tegen de oceaangolven in lopen kost je een grotere inspanning dan een meer inlopen waar het water je alleen rimpelend tegemoet golft. Dat is simpel een verschil in massa.

 

Een dunnere schaalwand, geeft dus een minder krachtige trilling. En maakt een trilling in dit opzicht minder goed voelbaar. Een dunnere schaalwand geeft dus niet automatisch een betere fysiek voelbare trilling.

Daarbij is het ook nog belangrijk om er op te letten hoe hoog de wand van de klankschaal is. Namelijk hoe lager de schaalwand is, hoe minder flexibel deze is en hoe kleiner de trillingsuitwijking zal zijn. Neem maar weer het plastic liniaaltje in gedachten. Hoe korter het liniaaltje, hoe minder veerkrachtig het zal zijn.

 

Een dunwandige klankschaal geeft dus niet per definitie een betere trilling. Maar kan prettig zijn als je er veel mee in je hand werkt. Omdat deze naar verhouding lichter is.

 

Als je veel met klankschalen op het lichaam werkt, bijvoorbeeld om massage te geven, dan is juist iets meer gewicht vaak wèl prettig. Het geeft jouw cliënt een “steviger” contact met de klankschaal. Een stabiele lichte druk kan geruststellend werken. Vergelijk het een beetje met een kennismaking. En iemand geeft jou een slap handje. Het is vergelijkbaar met een “lichte” aanraking. Je krijgt weinig “houvast”. Dat is meestal iets waar we liever niet voor kiezen.

 

Kiezen voor dunwandige klankschalen kan verstandig zijn. Maar het maakt niet de werking van de klanktrilling per definitie beter. Dat hangt helemaal af van wat je met je klankschaal wilt gaan doen. Het is daarom niet goed om er blind vanuit te gaan dat de beste therapieschalen dunwandig moeten zijn.

 

 

 

 

 
 

 

Ook interessant voor je:

1. Zorg voor je klankschalen.

2. Handen behandelen.

3. Klankschaaltip uit de keuken.

 

Terug naar alle artikelen

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.